Javier Busto – glasba srca

Mojstrski tečaj s Komornim zborom Ipavska v Vipavi

Vipava, 21.–22. oktober 2016

Foto: Blaž Rosa

 

V Vipavi, mestu vina in petja, je 21. in 22. oktobra Komorni zbor Ipavska gostil svetovno znanega dirigenta in skladatelja Javierja Busta, ki je svoje znanje predstavil in podajal 35 udeležencem mojstrskega tečaja z naslovom Javier Busto in njegov pogled na umetniško vodenje zbora. Devet aktivnih udeležencev se je spopadlo z zahtevnimi zborovskimi skladbami različnih avtorjev (J. Busto, A. Čopi, U. Sisask, E. Whitacre, G. Orban, M. Lauridsen, V. Williams idr. ) iz bogatega repertoarja zbora in pod vodstvom maestra Javierja Busta ter demonstracijskega zbora pripravilo tudi zaključni koncert.

 

Michele Josia in Javier Busto Foto: Blaž Rosa

Michele Josia in Javier Busto
Foto: Blaž Rosa

Diplomiral iz medicine, a kmalu ga je prevzel svet zborovske glasbe

Javier Busto sodi med najprepoznavnejše in najuspešnejše španske zborovodje in skladatelje. Zaradi dolgoletnega dela na področju zborovskega dirigiranja in komponiranja je cenjen tako v strokovni javnosti kot pri koncertni publiki. Prihaja iz obmorskega mesteca Hondarribia v Baskiji v Španiji. Njegova prva poklicna izbira ni bila glasba, saj je na eni najstarejših španskih univerz, v Valladolidu, najprej diplomiral iz medicine. V svet zborovske glasbe ga je vpeljal Erwin List, prvi zbor pod njegovim vodstvom pa je bil zbor Ederki v Valladolidu, ki ga je prevzel leta 1971 in vodil do leta 1976. Leta 1978 je ustanovil zbor Eskifaia v rojstni Hondarribii in ga vodil vse do leta 1994, leto dni kasneje pa je ustanovil in do leta 2007 vodil zbor Kanta Cantemus Korua.

Maestro Javier Busto je mednarodno uveljavljen kot skladatelj in avtor številnih priredb baskovskih ljudskih pesmi, njegova dela pa so izdana v Baskiji, Franciji, Nemčiji, na Japonskem, v ZDA, Angliji in na Švedskem. Kot žirant se udeležuje številnih skladateljskih ter zborovskih tekmovanj v Evropi in po svetu, kot dirigent pa gostuje po Evropi, v Argentini, Kanadi, na Japonskem, v Koreji, Tajvanu, ZDA in Venezueli. Prijazno se je odzval vabilu Komornega zbora Ipavska, ki ga že drugo sezono vodi dirigent Michele Josia, da bi v Sloveniji izvedel mojstrski tečaj za zborovodje in pevce, ki jih zanima njegov pristop k vodenju zbora ter njegove dolgoletne izkušnje in znanje.

 

Ipavska pred novimi izzivi

Michele Josia je zborovodja Komornega zbora Ipavska šele drugo sezono, pa vendar imajo skupaj za seboj več odličnih nastopov ter priznanj, med drugim dve zlati priznanji iz Bratislave ter uspešno gostovanje na mednarodnem festivalu v Jirkovu na Češkem. Michele Josia je uspešno vodil več sestavov v Sloveniji. Pogosto je član žirij na zborovskih tekmovanjih in tekmovanjih zborovske kompozicije, je uspešen skladatelj filmske in zborovske glasbe.

Komorni zbor Ipavska od leta 1998 združuje pevce iz različnih koncev Vipavske doline. Skozi svet zborovske glasbe jih je do leta 2014 uspešno vodil priznani zborovodja Matjaž Šček, ki je dal zboru neizbrisen pečat. Bogat repertoar skladb iz različnih stilnih obdobij najraje dopolnjujejo z novitetami primorskih skladateljev in redko izvajanimi skladbami. Z njimi se nadvse uspešno predstavljajo na pevskih tekmovanjih doma in v tujini, izdali pa so tudi tri zgoščenke iz različnih obdobij svojega glasbenega poustvarjanja. Z veliko vnemo se je zbor lotil zanimivega projekta ter se veselil srečanja in dela z odličnim glasbenim gostom, ki se je na tak način v Sloveniji predstavil prvič.

 

Udeleženci iz Slovenije in Italije ter krst dveh novitet

Veliko število prijav na mojstrski tečaj dokazuje, da je bilo zanimanje za ta dogodek izjemno, saj so udeleženci zapolnili vsa razpisana prosta mesta, v Vipavo pa so prišli iz različnih krajev Slovenije in Italije. Organizacijo in izvedbo celotnega dogajanja je prevzel Komorni zbor Ipavska s svojim predsednikom Tomažem Bavčarjem. Strokovno pripravo zbora, ki se je razveselil posebnega izziva, je prevzel dirigent Michele Josia s pomočjo asistenta Marka Sancina ter korepetitork Karmen Ferjančič Žgavc in Vide Trošt Vidic.

Prvi del tečaja je potekal v prostorih Škofijske gimnazije Vipava, kjer je maestro Javier Busto s svojim živahnim temperamentom kmalu ogrel udeležence, ki so mu z velikim zanimanjem prisluhnili. V popoldanskem delu se je udeležencem pridružil še demonstracijski zbor in že je zazvenelo ubrano petje pod vodstvom aktivnih udeležencev.

1. dan – Škofijska gimnazija Vipava (avditorij): Navodila g. Javierja Busta aktivnim udeležencem Foto: Blaž Rosa

1. dan – Škofijska gimnazija Vipava (avditorij): Navodila g. Javierja Busta aktivnim udeležencem
Foto: Blaž Rosa

 

Delo z zborom Foto: Blaž Rosa

Delo z zborom
Foto: Blaž Rosa

 

Sončna sobota se je začela zelo aktivno v čudovitih prostorih in dvorani obnovljenega dvorca Lanthieri v središču Vipave, kjer so udeleženci ponovno preizkušali svoje nove prijeme pri delu z zborom. Ves čas jih je budno spremljal maestro Javier Busto, ki je prav vse udeležence navdušil s svojo neizmerno energijo, iskrivostjo in enkratnim glasbenim izrazom ter svojimi neprecenljivimi izkušnjami, ki jih je radodarno delil z vsemi prisotnimi.

2. dan – Lanthierijev dvorec v Vipavi (dvorana): Delo g. Busta s Komornim zborom Ipavska Foto: Robert Ferjančič

2. dan – Lanthierijev dvorec v Vipavi (dvorana): Delo g. Busta s Komornim zborom Ipavska
Foto: Robert Ferjančič

 

Popoldanski del je potekal v pričakovanju in pripravah na večerni koncert, ki je bil izveden v župnijski Cerkvi sv. Primoža in Felicijana v Vrhpolju, ki jo krasi čudovit mozaik Marka Ivana Rupnika. Koncert se je začel z nastopom Komornega zbora Ipavska pod vodstvom dirigenta Micheleja Josie in posebno skladbo Ēriksa Ešenvaldsa Star. Ko so potihnili zvoki kozarcev, ki spremljajo petje, se je pevcem na odru pridružil maestro Javier Busto. Pod njegovo mojstrsko roko je zbor premierno izvedel noviteto skladatelja Ambroža Čopija z naslovom I believe, napisano posebej za to priložnost. Publika je nagradila noviteto, skladatelja in izvedbo z gromkim aplavzom. Po besedah maestra Javierja Busta bo skladba zagotovo pogosto zvenela tudi v Španiji.

V nadaljevanju se je predstavilo devet aktivnih udeležencev mojstrskega tečaja: Aglaia Merkel, Aleš Marčič, Alja Pešak, Damjana Kinkela, Ema Nartnik, Francesco Calandra, Karolina Repar, Meta Praček in Mirjam Jelnikar, ki so odlično opravili svojo nalogo.

Koncert se je zaključil z noviteto Javierja Busta z naslovom Nativitas Gloriosae, ki jo je posvetil Komornemu zboru Ipavska ter dirigentu Micheleju Josii in vsem udeležencem mojstrskega tečaja, ki so skupaj z zborom to skladbo kot zadnjo tudi zapeli na koncertu.

Sklepni koncert v Cerkvi sv. Primoža in Felicijana v Vrhpolju Foto: Marko Česen Šček

Sklepni koncert v Cerkvi sv. Primoža in Felicijana v Vrhpolju
Foto: Marko Česen Šček

 

Zaključna skladba koncerta z udeleženci Foto: Marko Česen Šček

Zaključna skladba koncerta z udeleženci
Foto: Marko Česen Šček

 

Po navdušenih odzivih poslušalcev in nastopajočih se je mojstrski tečaj, kot se spodobi na Vipavskem, zaključil na domačiji Malik na Slapu, kjer so udeleženci iz vse Slovenije in tujine okušali vipavske dobrote in bili nad njimi navdušeni.

Pevski vikend se je zaključil izredno čustveno, zbor in udeleženci so se poslovili polni novih znanj in doživetij, z željo, da se spet srečajo in ustvarijo nove glasbene zgodbe.

Za Komorni zbor Ipavska je bila to izredna izkušnja, polna nepozabnih glasbenih užitkov, vse pohvale udeležencev in poslušalcev pa spodbuda, da bodo tudi v bodoče iskali nove izzive v podobnih projektih. Posebna zahvala gre vsem, ki so projekt podprli, posebno Javnemu skladu za kulturne dejavnosti in Občini Vipava ter nekaterim lokalnim podjetjem in vsem, ki so udeležencem ponudili gostoljubje in omogočili, da so uživali v delu in lepotah našega kraja.

Michele Josia, Javier Busto in udeleženci mojstrskega tečaja z zborom Foto: Marko Česen Šček

Michele Josia, Javier Busto in udeleženci mojstrskega tečaja z zborom
Foto: Marko Česen Šček

 

Odzivi udeležencev

»My dear friends of IPAVSKA CHAMBER CHOIR. I want to thank the confidence that you put in me to go to work with your choir. I appreciate the confidence of Michele Josia, great composer and conductor. Thanks Tomaž Bavčar an exceptional president, always caring and attentive to any need. I also thank the choir for the intensity at work, punctuality and constant desire to improve. You are an exception in the choral world. I also want to thank the work of the nine students who have worked demonstrating excellent qualities. Heartfelt thanks for your welcome and affection. I hope that in the future to reach great successes and a life full of happiness. A big hug.«

Javier Busto

 

»Mojstrski tečaj za zborovodje v izvedbi maestra Javierja Busta je prvi v vrsti vsakoletnih zborovodskih seminarjev, ki jih nameravamo organizirati s Komornim zborom Ipavska. Namenjeni bodo vsem, ki si želijo izpopolniti zborovodsko tehniko, tako zborovodjem začetnikom kot tistim z bogatimi izkušnjami.

Prvo izvedbo tega seminarja je s svojo prisotnostjo počastil svetovno znani zborovodja in skladatelj Javier Busto. Devet aktivnih in šestindvajset pasivnih udeležencev je vodil skozi zahteven program. Poleg tega je posebej za ta dogodek nastalo novo delo Ambroža Čopija, posvečeno Komornemu zboru Ipavska in maestru Bustu. Premierno je Ipavska delo izvedla pod dirigentsko roko Javierja Busta na sobotnem zaključnem koncertu. Premiero pa je pod skladateljevim vodstvom doživela tudi nova Bustova skladba, posvečena Ipavski in meni.

Delo je intenzivno potekalo skozi dva dneva, zahvaljujoč tudi Komornemu zboru Ipavska, ki je sodeloval kot demonstracijski zbor. S svojim zvokom, pripravljenostjo, disciplino in nenehno osredotočenostjo na vse glasbene nianse so pevci in pevke prepričali maestra Busta in poželi njegovo občudovanje. Z organizacijskega vidika je dogodek potekal popolnoma utečeno, čeprav je bil šele prvi te vrste. Pevci Ipavske in člani upravnega odbora so delo izvrstno opravili, saj ničesar niso prepustili naključju. Izjemno pozitivnih odzivov so bili deležni tako s strani maestra Busta kot s strani udeležencev seminarja.«

Michele Josia, dirigent Komornega zbora Ipavska

 

»Čestitke Komornemu zboru Ipavska za izvrstno izpeljavo seminarja z Javierjem Bustom. Odlična izbira predavatelja, ki je s svojim izvajanjem tečaja, svojo karizmo, preprostostjo in španskim temperamentom resnično navdušil vse nas navzoče. Tečaj je bil velika vzpodbuda za še bolj poglobljeno in kvalitetnejše delo vsakega udeleženca v svojem okolju. Občudoval sem delovno vnemo in zavzetost članov Komornega zbora Ipavska, kar je zagotovo zasluga tudi sedanjega dirigenta Micheleja Josie. Bravo!«

Marjan Grdadolnik, dirigent iz Logatca

 

»Dirigiranje in petje v zboru mi veliko pomenita, zato sem nekaj Bustovih skladb poznala že od prej. Ko sem v začetku septembra izvedela, da skladatelj konec oktobra prihaja v moj domači kraj, sem se takoj prijavila na njegov seminar. Tudi program, ki smo ga ta dva dneva vadili, mi je bil všeč in zato sem še z večjim veseljem čakala ta vikend. Gospod Busto je zelo topel in prijeten človek, ima veliko znanja. Škoda, ker je mojstrski tečaj trajal le dva dni.«

Meta Praček, aktivna udeleženka iz Vipave

 

»Idejo in izbiro predavatelja za izvedbo mojstrskega tečaja je dal maestro Michele Josia, in sicer kmalu po začetku sodelovanja s Komornim zborom Ipavska. Česa podobnega še nismo organizirali, zato smo se spraševali, ali bo odziv javnosti zadosten tudi zaradi tega, ker smo bili omejeni le na oglaševanje prek družabnih omrežij in naše spletne strani. Kljub temu je bila misel na to, da bi zbor sodeloval z g. Bustom tako mikavna in želja dovolj močna, da smo se odločili za ta korak. Prvi stik je z gospodom Bustom vzpostavil naš dirigent Michele Josia ter mi v nadaljevanju v celoti predal komunikacijo z njim. Odlična organizacija dogodka je rezultat timskega dela. Glede na odzive udeležencev sem prepričan, da tovrstni dogodek ni zadnji, ki ga bo organiziralo kulturno društvo Komorni zbor Ipavska.«

Tomaž Bavčar, predsednik Komornega zbora Ipavska

 

Aktivni udeleženci tečaja z maestrom Bustom Foto: Robert Ferjančič

Aktivni udeleženci tečaja z maestrom Bustom
Foto: Robert Ferjančič