Kdo je Violinček?

Za tiste, ki (še) ne poznate Violinčka – to je glasbeni škrat v modrem fraku, ki se sprehaja po radijskih hodnikih. Otrokom in vsem tistim, ki mu prisluhnejo, v svojih oddajah razlaga glasbene zanimivosti in zakonitosti. Ne verjamete? Prisluhnite 1. programu Radia Slovenija in zapojte z njim.

Violincek_3

Violinčkova zgodba se preveša že v sedmo leto ustvarjanja. Projekt glasbenih oddaj za otroke do vključno tretje triade je bil na 1. programu Radia Slovenija postaviljen z namenom glasbenega izobraževanja za najmlajše in navsezadnje tudi odrasle poslušalce. Oddaja se je do danes zelo zakoreninila in v njej se je znašlo že veliko zanimivih, tudi nenavadnih glasbenih vprašanj. Glasbeni projekt Violinčka pa niso samo radijske oddaje, ampak tudi skrbno nabiranje in zbiranje nove glasbene ustvarjalnosti za najmlajše.

Že od vsega začetka se ustvarjalci oddaje trudijo skladatelje prepričati, da glasbena ustvarjalnost za otroke nikakor ni nesmiselna, ampak še kako potrebna. Vsi smo rasli in prepevali ob pesmih Janeza Bitenca, Kuharja, Mire Voglar, Tomaža Habeta in še bi lahko naštevali. Vse te skladbe bodo ostale v kurikulumih za vrtce in seveda osnovne ter glasbene šole. Pa vendar je nujno prenavljanje zvočne podobe in njena prilagoditev času, v katerem živimo. Z novimi skladbami se je razširila zvočna ponudba za otroke. Pod krovnim imenom Violinček so doslej izšle tri zgoščenke. Skladatelji projekt po vseh teh letih že dobro poznajo in radi pišejo zanj.

Tudi lik Violinčka je nastajal dlje časa, saj so ga ustvarjali tudi otroci, ki so ga risali, kako si ga predstavljajo. Šele na osnovi teh risb ga je likovni pedagog Marko Radosavljević ilustriral in končno je podoba zaživela – glasbenik (dirigent, pianist, pevec …) v modrem fraku z zanimivimi detajli.

Naslovnica prve izdaje (december 2010)

Naslovnica prve izdaje (december 2010)

Nova besedila in uglasbitve ter sveže priredbe – nekako tako bi ga lahko opisali. Sodoben zvok otroške glasbe, ki nikakor ni trivialna ampak še kako lahko zahtevna in kljub vsemu zvočno prilagojena današnjemu otroškemu ušesu. Z vsako skladbo se mora najmlajši izvajalec/poslušalec naučiti nečesa novega ali spoznati kakšen zvok glasbila. To je vodilo pri izbiri besedil in skladateljev. Do sedaj je sodelovanje potekalo s kar nekaj odličnimi avtorji – na področju besedil izstopajo Peter Svetina, Bojana Vajt, Barbara Gregorič Gorenc, Bina Štampe Žmavc in drugi. Na področju glasbene ustvarjalnosti pa Tadeja Vulc, Matevž Goršič, Jaka Pucihar, Katarina Pustinek Rakar, Lojze Krajnčan in drugi. Na zgoščenkah je vsekakor pester nabor slogovno in značajsko različnih del, posnetih izključno z akustičnimi glasbili.

Ker pa si na »terenu« (šole, vrtci …) želijo izvajati vse te skladbe, je v vsaki izdaji tudi pesmarica z vsemi besedili in notnimi zapisi s pravilnimi harmonskimi oznakami, kar olajša učenje pesmi in njeno morebitno izvajanje ali prirejanje za lastne potrebe šolskega pevskega zbora.

Za konec še malce o številkah – od začetka projekta do danes se je na meniju novih otroških skladb znašlo približno 95 naslovov. Nekaj jih še čaka svoj izid, tako da Violinček zagotovo še ni rekel svoje zadnje.

Naslovnica druge izdaje (december 2012)

Naslovnica druge izdaje (december 2012)

 

Naslovnica zadnje izdaje (december 2014)

Naslovnica zadnje izdaje (december 2014)

 

Matej Jevnišek, urednik za otroško glasbo 1. programa Radia Slovenija  z novo zgoščenko (december 2014) Foto: Jure Čokl

Matej Jevnišek, urednik za otroško glasbo 1. programa Radia Slovenija
z novo zgoščenko (december 2014)
Foto: Jure Čokl