2014_02_MePZ_Obala_FOTO_Arhiv_zbora_www

MePZ Obala Koper že več kot 35 let piše zlato zgodbo

Zvesti ljubezni do petja in primorskemu temperamentu

Mešani pevski zbor Obala Koper umetniško soustvarja obalni, pa tudi slovenski in mednarodni kulturni prostor že od leta 1977. Lani julija so ob zaključku pevske sezone s celovečernim koncertom obeležili svojo 35-letnico. Visok jubilej so zaokrožili tudi z organizacijo že 10. Mednarodnega zborovskega festivala Koper, ki poslušalce navdušuje od leta 2001.

Mešani pevski zbor Obala Koper posega po najvišjih mestih na domačih in tujih zborovskih tekmovanjih že od svojih začetkov. Deloval je pod umetniškim vodstvom dirigentov Mirka Slosarja, Walterja Lo Nigra, Ambroža Čopija in Maje Cilenšek, od novembra 2008 pa ga uspešno vodi uveljavljeni dirigent Sebastjan Vrhovnik, ki svojo mladostno energijo uspešno prenaša na prek 35 pevk in pevcev iz Kopra ter ostalih obalnih občin, vasic v zaledju slovenske Istre in drugih slovenskih krajev.

MePZ Obala Koper redno koncertira po Sloveniji in na festivalih v tujini (Torino, Pescara, Kragujevac, Islandija, Avstrija, Tolentino, Novigrad, Padova). Sodeloval je z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom slovenske vojske, z Obalnim komornim orkestrom pa lani sooblikoval koncert ob počastitvi 50-letnice delovanja Društva prijateljev glasbe Koper.

V skoraj štirih desetletjih obstoja zbor bogati zavidljiva zbirka nagrad. Aprila 2012 so pevke in pevci osvojili že dvanajsto zlato plaketo na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru in si obenem prislužili absolutno tretje mesto. S tekmovalnim nastopom so prepričali tudi Glasbeno matico Ljubljana, ki jim je podelila posebno nagrado. Med pomembnejšimi dosežki v tujini velja omeniti zlate plakete in prva mesta s tekmovanj Fort Lauderdale (ZDA, 1999), Cantonigros (Španija, 2000), Orlando di Lasso v Camerinu (Italija, 2001), Franz Schubert na Dunaju (Avstrija, 2001), Preveza (Grčija, 2003), Tonen 2000 (Nizozemska 2006), Rimini (Italija, 2008), Postojna 2009 ter Miltenberg (Nemčija, 2010). Zbor se je leta 2011 odlično odrezal tudi na prestižnem mednarodnem tekmovanju C. A. Seghizzi v italijanski Gorici in se potegoval za Grand Prix. Lani poleti se je zbor udeležil 59. Mednarodnega tekmovanja Torrevieja v Španiji. Med izredno močno mednarodno konkurenco 15 zborov iz desetih držav in treh celin si je prislužil 3. mesto v kategoriji tradicionalnih habaner.

2014_02_Sebastjan_Vrhovnik_FOTO_Janez_Kotar_www

Sebastjan Vrhovnik, dirigent Mešanega pevskega zbora Obala Koper
Foto: Janez Kotar

Na posebno ganljiv način je pevkam in pevcem voščil tudi dirigent Sebastjan Vrhovnik, ki je tako podoživel prve vtise s srečanj z novim zborom leta 2008: »Mineva peto leto, odkar me skorajda vsak petek avtocesta iz Ljubljane popelje tudi v Koper. Kot včeraj se mi zdi dan, ko sem se prvič peljal na vajo. V meni so se vzbujali mešani občutki: vznemirjenje, navdušenost, radovednost, trema in predvsem odgovornost. Prevzeti tako kakovosten zborovski sestav predstavlja za dirigenta veliko odgovornost. Mi bo uspelo obdržati raven, ki jo je zbor izkazoval v vseh preteklih letih? Se bomo ujeli s pevci v glasbenem razmišljanju in ciljih, ki sem si jih zadal? Obalo sem poznal zgolj s koncertnih odrov in v mojih študijskih letih je bil to zbor, po katerem sem se zgledoval, bil je merilo za kakovostno zborovsko in programsko poustvarjanje. Prve vaje niso bile prijetne, kot tudi nekaj nadaljnjih mesecev ne. Pevci so bili zadržani, zaprti vase, bilo je dokaj mučno. Na poti proti Ljubljani sem se vedno znova spraševal, kdaj bomo prebrodili to začetno spoznavanje in ali me bodo pevci sprejeli, da bi lahko začeli delovati bolj sproščeno. Vse skupaj je privedlo do razmišljanj o tem, da bi se od zbora poslovil. Kar se na srečo ni zgodilo. Ko te Primorec enkrat sprejme, te več ne izpusti in ti zleze pod kožo. In prav to se je zgodilo. Pevci so me sprejeli, meni pa je vsakdo izmed njih zlezel pod kožo. V teh petih letih se je zgodilo veliko lepega. Uspehi na tekmovalnih odrih, zanimivi projekti in koncerti, napredek v glasbenem in programskem smislu. Vožnja v Koper ni več tako dolgočasna, kot je bila v prvih mesecih. V avtu so se mi pridružili pevci, ki jim zaradi glasbe in sopevcev v Obali ni odveč preživeti toliko ur na avtocesti med Ljubljano in Koprom. Če je treba, ostanemo z nasmeškom ujeti v snežnem viharju tudi pet ur. Predvsem zato, ker nas ne povezuje zgolj želja po kakovostni glasbi. Povezujeta nas prijateljstvo in vzajemno spoštovanje.«

Poleg pevskega poustvarjanja zbor bienalno organizira tudi Mednarodni zborovski festival Koper, ki pomembno plemeniti primorski prostor s kakovostnimi domačimi in tujimi izvajalci že od leta 2001. Poleti 2013 so se tako v svojevrsten niz festivalskih dogodkov stkali koncerti mednarodnih in slovenskih izvajalcev že 10. jubilejne izvedbe festivala in praznovanje 35. sezone delovanja zbora.

Jubilejni koncert v znamenju baroka in sodobnih slovenskih skladateljev

Celovečerni koncert ob 35-letnici je postregel z raznolikim glasbenim izborom, ki je segal od baročnih del članov družine Bach do slovenskih skladateljev (Čopi, Pustinek Rakar, Grbec, Makor), priredb ljudskih skladb, zaključil pa se je v ritmu španskih habaner. Pevci so na koncertu prvič izvedli njim posvečeno skladbo mladega skladatelja Andreja Makorja Prav po prstih, za katero je napisal besedilo Marko Margon, takratni predsednik MePZ Obala Koper. Od leta 1977 se je v zboru zvrstilo prek 360 pevcev, ki so pomembno zaznamovali njegovo zgodovino. Ganljiv večer je minil v znamenju spominov na pretekla leta, zahval sedanjemu in vsem dosedanjim dirigentom ter ob prejemanju čestitk in priznanj.

Celovečerni koncert ob počastitvi 35-letnice delovanja zbora v dvorani doma krajevne skupnosti na Škofijah Foto: arhiv zbora

Celovečerni koncert ob počastitvi 35-letnice delovanja zbora v dvorani doma krajevne skupnosti na Škofijah
Foto: arhiv zbora

Jubilante je v imenu Mestne Občine Koper nagovoril podžupan Danijel Cep in zboru predal posebno odličje za 35 let vrhunskega pevskega ustvarjanja. Zbor je za dolgoletno delovanje in pretekle uspehe prejel še vrsto priznaj in čestitk: jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki ga je predala Mihela Jagodic, v imenu koprske izpostave JSKD pa vodja koprske izpostave Mateja Palčič. Čestitke in odličje sta zboru v imenu Zveze kulturnih društev Koper predali tudi predsednica Lilijana Kozlovič Korenika in Darja Krkoč. Zboru so čestitke izrekli še predstavniki MePZ Obalca Koper.

Večer je pomembno zaznamovala tudi udeležba vseh dosedanjih umetniških vodij pevskega zbora Obala, Mirka Slosarja, Valterja Lo Nigra, Ambroža Čopija in Maje Cilenšek, ki so se jim pevci zahvalili za ves trud, delo in skupna leta.

Koncert ob 35-letnici je bil tudi priložnost za podelitev Gallusovih značk, ki so jih pevci prejeli za aktivno pevsko udejstvovanje. Podeljeni sta bili 2 bronasti znački za več kot 5-letno udejstvovanje, 15 srebrnih značk za več kot 10-letno udejstvovanje, kar 13 pevk in pevcev pa je prejelo zlato priznanje za več kot 20-letno udejstvovanje na področju ljubiteljske kulture. Štirje pevci (Edi Bubnič, Korado Lešnik, Rajko Rešek in Goran Trebec) so za več kot 30-letno pevsko udejstvovanje prejeli častno Gallusovo značko.

Seveda je bil visok jubilej tudi priložnost za zahvalo vsem, ki jim nudijo finančno, materialno in moralno podporo. Med njimi zagotovo velja izpostaviti vse dosedanje umetniške vodje zbora, Mestno občino Koper, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zvezo kulturnih društev in številne organizacije ter posameznike.

Ponosni organizatorji že 10. Mednarodnega zborovskega festivala Koper

Prvi Mednarodni zborovski festival Koper je poslušalce in ljubitelje zborovskega petja razveseljeval poleti leta 2001. V vseh letih se je občinstvu v Kopru in na slovenski Obali predstavilo preko 30 uspešnih in raznovrstnih domačih ter tujih pevskih sestavov. Umetniški odbor 10. izvedbe festivala, ki je potekal od junija do septembra 2013 v Kopru, so sestavljali Sebastjan Vrhovnik, Maja Cilenšek, Danijela Škergat Toškan in Ambrož Čopi, ki je bil sicer ob podpori pevk in pevcev tudi pobudnik festivala pred 13 leti: »Ko smo leta 2000 snovali ideje o mednarodnem festivalu zborovske glasbe v Kopru, smo lahko le po tihem upali, da bo živel in se razvijal … zdaj že več kot desetletje. Vsaka edicija je bila nekoliko drugačna, kar je dalo vedeti zbranemu občinstvu, da ga želimo nadgrajevati in oblikovati času primerno, z željo in odgovornostjo ponuditi publiki najboljše. Koprskemu občinstvu so se tako predstavili najkakovostnejši slovenski zbori, festival pa je gostil tudi vrsto vrhunskih vokalnih zasedb iz Evrope in drugih kontinentov. Svojčas so dajale festivalu poseben čar delavnice in predavanja, kar se je na žalost kasneje, zaradi kompleksnosti organizacije in skromnih finančnih sredstev, opustilo. A vendar festival živi, od leta 2007 bienalno, in vsi ga nestrpno pričakujemo. Glasba nas povezuje in plemeniti ter nam daje zagon za vedno nove cilje in glasbena doživetja. In to dokazujejo člani MePZ Obala Koper skozi neusahljivo željo po lepem petju, iskanju drugačnosti ter spodbujanju skladateljev k nastajanju novih del,« je občutke ob deseti izvedbi festivala strnil prvi umetniški vodja festivala.

2014_02_Koncert_Norveski_mladinski_zbor_FOTO_Arhiv_zbora_www

Koncert Norveškega mladinskega nacionalnega zbora na 10. Mednarodnem zborovskem festivalu Koper
Foto: arhiv zbora

Poleg organizatorja so se občinstvu 10. Mednarodnega zborovskega festivala Koper predstavili še Komorni zbor Ave pod vodstvom Jerice Gregorc Bukovec, koroški akademski pevski zbor Mohorjan z dirigentko Heleno Buhvald Gorenšek, pevke in pevci mednarodne poletne akademije Utopija in realnost pod vodstvom Urše Lah in Ragnarja Rasmussna, iz tujine pa še Norveški mladinski nacionalni zbor (na fotografiji) pod vodstvom dirigentke Tone Biance Sparre Dahl.

Uspešna jubilejna izvedba festivala je minila tudi v tihi želji organizatorjev, da bi bienalni dogodek čez čas lahko prerasel festivalske okvire in se prelevil v mednarodno tekmovanje, prvo na slovenski Obali.