Najboljši slovenski mladinski zbori bodo napolnili Gallusovo dvorano

 

V soboto 16. decembra se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani odvil koncert združenih izbranih mladinskih zborov Slovenije v počastitev Svetovnega dne zborovske glasbe, ki nosi ime Potujoča muzika. Gre za bienalno prireditev, ki poteka od leta 2011 in vsako leto na enem mestu zbere najboljše slovenske mladinske zbore, hkrati pa spodbuja slovenske skladatelje, da za zbore napišejo izvirne skladbe. Letos sta za to priložnost nastali skladbi Novoletni ples Tadeje Vulc in Naj živi hrup Tineta Beca, ki bosta na koncertu krstno izvedeni. Na dogodku se bo predstavilo 17 mladinskih zborov, v katerih poje približno 500 pevcev. Koncert, ki bo trajal uro in pol, bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

Na prireditvi se bodo predstavili naslednji mladinski zbori:  MPZ GŠ Domžale, zborovodkinja Andreja Polanec, MPZ GŠ Ilirska Bistrica, zborovodkinja Elena Sedmak, MPZ GŠ Rogaška Slatina, zborovodkinja Andreja Došler, MPZ III OŠ Murska Sobota, zborovodkinja Tjaša Šimonka, MPZ OŠ Antona Žnideršiča, zborovodkinja Elena Sedmak, MPZ OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka, zborovodkinja Klementina Tominšek, MPZ OŠ Dravlje, Ljubljana, zborovodkinja Andreja Kozlevčar, MPZ OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, zborovodkinja Simona Zvonar, MPZ OŠ Karla Destovnika Kajuha – Šoštanj, zborovodkinja Metka Berk, MPZ OŠ Koper, zborovodkinja Maja Cilenšek, MPZ OŠ Majde Vrhovnik, Ljubljana, zborovodkinja Polona Guček, MPZ OŠ Markovci, zborovodkinja Slavica Lajh, MPZ OŠ Mengeš, zborovodkinja Nataša Banko, MPZ OŠ n. h. Maksa Pečarja, Ljubljana Črnuče, zborovodja Mitja Vaupotič, MPZ OŠ Šentvid, Ljubljana, zborovodkinja Andreja Kozlevčar, MPZ Trubadurji OŠ Primoža Trubarja Laško, zborovodkinja Mateja Škorja, vokalna skupina MPZ OŠ Toneta Čufarja, Maribor, zborovodkinja Kerstin Pori. Nastopili bodo tudi glasbeni solisti in Godalni orkester Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, Ljubljana Šentvid, mentor Drago Arko, ki jih bosta spremljala Tadej Horvat na klavirju in Gašper Banovec na orglah, sopranistka bo Tanja Rupnik, tenorist Blaž Gantar, zborovodje pa Tadeja Vulc, Jasna Drobne in Damijan Močnik.

Potujoča muzika je izobraževalni projekt Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki je sestavljen iz koncerta in izdaje istoimenske notne zbirke Potujoča muzika 4 za mladinske zbore. Oboje skupaj z množico prireditev po svetu obeležuje svetovni dan zborovske glasbe, ki je vsako leto drugo nedeljo v decembru in je največja temu namenjena prireditev v Sloveniji. Poglavitno sporočilo dneva zborovskega petja je, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.

Letošnji izbor skladb je tematsko povezan v tri sklope: pevci bodo z glasbo popotovali po domovini, nato k različnim oddaljenim kulturam, za konec pa v praznični božično-novoletni čas. Hkrati bodo z izborom obeležili številne obletnice: 110 let rojstva Marjana Kozine, 100 let smrti Frana Gerbiča, 70 let rojstva Tomaža Habeta, 50 let rojstva Damijana Močnika, 40 let smrti Marjana Vodopivca in Alojzija Mava ter 150 let nastanka skladbe Na lepi modri Donavi, ki bo prvič v Sloveniji predstavljena v slovenskem prevodu in različici za mladinski zbor.

S pripravami in udeležbo na koncertu so šole omogočile zborom kakovostno in intenzivno delo, dogodek pa bo otroke iz vse Slovenije netekmovalno povezal in jim omogočil čudovit občutek množičnega skupnega muziciranja.

 

SPORED KONCERTA

1. OD DOMA
Marjan Kozina (1907–1966):
KEKČEVA PESEM, MOJČINA PESEM (Frane Milčinski – Ježek)

Marjan Vodopivec (1920–1977):
MOJČINA PESEM, KEKČEVA PESEM (Kajetan Kovič)

Tomaž Habe (1947):
KAM JE IZGINIL SMEH (Bojana Vajt)

Tine Bec (1993):
NAJ ŽIVI HRUP (Vinko Möderndorfer), krstna izvedba

2. OD DALEČ
Victor C. Johnson (1978):
BONSE ABA (zambijska ljudska)

Nakamura Mie/Akari Tori:
AKAI HANA, SHIROI HANA (Nakamura Mie)
TE IWI E (maorska ljudska)

3. PRAZNIČNO
Alojzij Mav (1898–1977):
KJE BILI STE TISTE DNI, ANGELCI VI (n. n.)

Andrej Vavken (1838–1898):
PASTIRCI KAM HITITE (Andrej Vavken)

Fran Gerbič (1840–1917) prir. za godalni orkester Damijan Močnik (1967):
AVE MARIJA (molitev)

Damijan Močnik (1967):
GLORIA (mašni del)

Tadeja Vulc (1978):
NOVOLETNI PLES (Maruška Sedlak), krstna izvedba

Giuseppe Verdi (1813–1901)/prir. za SA Damijan Močnik (1967):
NAPITNICA IZ OPERE TRAVIATA (Francesco Maria Piave, slov. bes. Irma Močnik)

Johann Strauss II (1825–1899)/prir. za SSA Leo Lehner (1900–1981):
NA LEPI MODRI DONAVI, op. 314 (Franz von Gerneth, slov. prev. Marjana Benčina), krstna izvedba slovenskega prevoda

 

 

ZBOROVODJE

Damijan Močnik (1967) deluje kot profesor in zborovodja na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, od leta 2000 je umetniški vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava. Ob uspehih zavodskih zborov išče inovativne poti v glasbenem izobraževanju in delovanju v gimnaziji. Od leta 1986 vodi zbore, med njimi Cerkveni ženski zbor Andreja Vavkna iz Cerkelj na Gorenjskem, od leta 2003 pa tudi KZ Megaron iz Ljubljane. Z zbori je ob uspešni koncertni dejavnosti in z inovativnimi sporedi prejel več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Redno predava na seminarjih in izobraževanjih doma in v tujini, je vodja avtorske skupine učbenika Glasba za gimnazije. Za svoje skladateljsko delo je prejel številne nagrade doma in v tujini. Njegova dela tiskajo založbe Astrum, Carus, Ferimontana in Ausburg Fortress, izvajajo pa številni zbori in ansambli po vsem svetu.

Tadeja Vulc (1978) je diplomantka Akademije za glasbo v Ljubljani (oddelek za kompozicijo), izpopolnjevala pa se je na Visoki šoli za glasbo na Dunaju. Njeno delo je ves čas prepleteno z dirigiranjem in kompozicijo, oboje pa uspešno predstavlja doma in v tujini. Kot komponistka je ena najbolj priljubljenih avtoric pri nas in je še posebno pri otroških zborih med najbolj izvajanimi, nekatere skladbe so postale tudi prave uspešnice in je zanje prejela številne nagrade. Kot zborovodkinja je vodila različne zasedbe. Trenutno je umetniška vodja vokalnemu kvartetu Rusalke in zborovodkinja APZ Maribor – tudi za zborovodsko delo je bila nagrajena doma (Naša pesem, MZT Maribor) in na zahtevnejših tekmovanjih v tujini (Debrecen, Madžarska 2016), Spittal (Avstrija, 2017). Zaposlena je kot docentka na Oddelku za glasbo na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Jasna Drobne (1972) je diplomantka Akademije za glasbo v Ljubljani (oddelek za glasbeno pedagogiko). Od leta 1998 je redno zaposlena na OŠ Mladika na Ptuju, na kateri poučuje glasbeno umetnost in vodi pevske zbore. Poleg šolskega dela je bila po dve leti tudi zborovodkinja MPZ Secunde in OPZ Junior v Mariboru, ki delujeta pod okriljem zbora Carmina Slovenica. S prvim je na povabilo organizatorjev s koncertom in delavnico Slovenska ljudska pesem nastopila v National Theater v Pecsu (M), z več koncerti pa še v francoski Provansi. Leta 2011 je na Ptuju ustanovila Kulturno društvo Allegro, v katerem deluje kot umetniška voditeljica Pevske šole in zborovodkinja OPZ in MPZ Allegro. S svojimi zbori je dosegla več nagrad doma in v tujini, za kar sta jo nagradila Mestna občina Ptuj in OI JSKD Ptuj.