Naših 30 let – jubilejna zgoščenka MePZ Postojna

Zgoščenka, MePZ Postojna, zb. Mirko Ferlan, Matej Penko, Ivo Jelerčič, Društvo MePZ Postojna, Postojna, 2013

2014_02_CD_30letMePZPostojna2_wwwZgoščenka Naših 30 let že s svojim naslovom eksplicitno nakazuje na svojo jubilejno noto – Mešani pevski zbor Postojna je namreč v letu 2013 praznoval trideset let od svoje ustanovitve. Pred tem je zbor posnel tri samostojne zgoščenke: Komorni mešani zbor Postojna (1995), Trenutek večnosti (2002) in … in se smeje (2009). Pričujoči album je tokrat postregel s konceptualno zasnovo, ki se precej razlikuje od prejšnjih, ki so predstavljale zaokroženo celoto določenega zborovskega obdobja – sestavljen je tako iz studijskih kot iz koncertnih posnetkov.

V prvem delu so nanizane studijsko posnete skladbe iz zadnjega obdobja ustvarjanja pod umetniškim vodstvom Mirka Ferlana. Predstavljen je pester glasbeni program, ki poleg obveznih skladb z zadnjih obiskanih mednarodnih tekmovanj – Napadly písně (Dvořák), Primorski napjevi (Mokranjac), Selig sind die Toten (Schütz) – obsega skladbe, ki so z umetniško-kompozicijskega vidika med najboljšimi v njihovem repertoarju. Poslušalec lahko prisluhne žlahtnemu naboru skladb slovenskih skladateljev – Ave Maria (Čopi), Zmierom moram bondrati (Lebič), Sem šev, sem šev čez gmajnico (Lavrenčič), Melanholija gladu (Ukmar) in Dekle je pralo srajčke dvej (Lo Nigro). Poleg naštetih sta med posnetki še dve deli iz svetovne zborovske zakladnice – Lux Aurumque (Whitacre) in Letztes Glück (Brahms). Skladbe so bile posnete studijsko za namen izdaje zgoščenke.

V drugem delu zgoščenke se poslušalec sprehodi skozi preteklo zborovo ustvarjanje. Najprej lahko prisluhne skladbi Petelinček je zapieu (Lavrenčič), ki jo je zbor izvedel na prvi Naši pesmi, ki se je je udeležil z Mirkom Ferlanom (2010), nato pa posnetkoma z Naših pesmi 2003 in 1999 – Polžek (Premrl) in San se šetao (Čopi). Slednja sta nastala v času, ko je zbor vodil Matej Penko. Na samem koncu lahko prisluhnemo za ljubitelje postojnskega zbora še posebej zanimivima arhivskima posnetkoma, ki sta nastala leta 1984 na reviji Primorska poje, ko je zbor vodil njegov prvi zborovodja Ivo Jelerčič: V krčmi (Srebotnjak) in Stoji mi polje (Kogoj). Posnetka ne blestita v produkcijskem smislu, vseeno pa predstavljata dragocen spomin na prve odrske nastope zbora in na prva izvajanja teh dveh pesmi, ki sta pevkam in pevcem še danes tako ljubi, da jih pogosto izvajajo na neformalnih druženjih, včasih pa tudi na odru.

Zgoščenka Naših 30 let kot album deluje prepričljivo – poslušalcev in poslušalk nedvomno ne bo razočaral. Predstavlja namreč izkupiček zelo plodnega zadnjega ustvarjalnega obdobja, poleg tega pa služi kot svojevrsten dokument celotnega tridesetletnega delovanja. Ob pozornem poslušanju lahko jasno zaznamo, da je tudi zbor podrejen nekakšnemu ustvarjalnemu »duhu časa«. Zbor je namreč organska celota in na posnetkih se jasno sliši, kako se je spreminjala kakovost zbora, hkrati pa se lahko tudi razbere, kako so se spreminjali trendi zborovskega petja nasploh.

Zborovodje MePZ Postojna: (od leve proti desni) Matej Penko, Mirko Ferlan, Ivo Jelerčič

Dosedanji zborovodje MePZ Postojna: (od leve proti desni) Matej Penko, Mirko Ferlan, Ivo Jelerčič