Ob 25-letnici Vokalne skupine Plamen – Toronto

Plamen_Toronto_6b

Foto: Vladimir Bogovčič

 

Letošnje jubilejno leto je za Slovence doma in po svetu poseben domoljubni simbol, saj so se pred 25 leti uresničile dolgoletne narodove sanje o samostojni državi. Ta zgodovinski dogodek je bil za vse Slovence obdobje navdušenja, narodnega ponosa in domoljubja, ki je še zlasti obogatilo kulturno ustvarjalnost Slovencev, kjerkoli že prebivajo. Zato torej ni bilo naključje, da je prav v tem letu v Torontu zagorel »PLAMEN«, ki že 25 let razsvetljuje občinstvo v Kanadi in po svetu, – Vokalna skupina Plamen pod vodstvom Marije Ahačič Polak. Zbor si je v bogati karieri, od prvega nastopa na proslavi ob osamovojitvi Slovenije pa do letošnjnega srebrnega jubileja, zasluženo pridobil vlogo kulturnega poslanstva z nastopi v Kanadi, ZDA, Avstraliji in Sloveniji. Pevke so svojo srebrno obletnico delovanja zaznamovale z jubilejnim koncertom aprila letos v župnijski dvorani v Torontu, te dni pa so na koncertni turneji po Sloveniji, kjer s svojim poslanstvom navdušujejo slovensko občinstvo v nabito polnih dvoranah. Iz Viteške dvorane Brežice in dvorane na Ptujskem gradu se nocoj selijo v prestolnico, kjer jih lahko še zadnjič ujamete v Cerkvi sv. Jakoba ob 20.30.

V Ljubljani se bodo torej sklenili letošnji jubilejni koncerti, katerih spomladanski začetek v Torontu je bil še posebej slavnosten: veleposlanik RS iz Ottawe, dr. Marjan Cencen, je ob svojem nagovoru v imenu ministra z kulturo RS ustanovnim članicam in umetniški vodji Mariji Ahačič Pollak predal priznanje RS za dolgoletno požrtvovalno delo pri ohranjanju slovenske kulture v zamejstvu. Na tem čudovitem večeru kulturnega doživetja, pa tudi domoljubne nostalgije, ki jo je v 25 letih zaznamovala Vokalna skupina Plamen, so obiskovalci in številni sponzorji s svojo visoko udeležbo izrazili veliko naklonjenost ansamblu in njegovi posebnosti, da dovršeno izvajajo pesmi različnih zvrsti, ki se prepletajo s prijetno dvojezično govorjeno besedo, kar je izviren doprinos Marije Ahačič Pollak.

Marija Ahačič Pollak

Marija Ahačič Pollak
Foto: Vladimir Bogovčič

 

 

K začetkom …

Zbor kanadskih  Slovenk, ki je nastal pred petindvajsetimi leti, danes šteje 13 pevk. Ob tej priložnosti so o sebi povedale: »Pred petindvajsetimi leti so štiri dekleta slovenskega porekla začele uresničevati svoje sanje; rade bi se naučile peti pesmi iz svojega izročila. Na srečo so se našle z nadarjeno voditeljico Marijo Ahačič Pollak, ki je združila njihova srca, duše in pesmi, da so njihove sanje pod njenim strokovnim vodstvom začele živeti.«

Tako se je v Marijini hiši, kjer so imele kar sedem let vaje, rodil takrat še Dekliški zbor Plamen (ustanovne članice: Amanda Bergant, Susan Stajan, Tina Štrucel, Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar, Julija Konje), ki se je razširil v sestav dvanajstih deklet. Ker se je večina tekom let poročila in so članice že skoraj vse mamice, se je zbor preimenoval v Vokalno skupino Plamen, kar bolj ustreza sedanjemu času.

Plamen_Toronto_4

Zbor kanadskih Slovenk, ki je nastal pred petindvajsetimi leti, danes šteje 13 pevk.
Foto: Vladimir Bogovčič

 

Plamen_Toronto_3

Nabito polna Viteška dvorana in navdušeno brežiško občinstvo
Foto: Vladimir Bogovčič

 

Na tisoče prevoženih kilometrov in zborovodkinja z jasno vizijo

Plamen je po svojem članstvu in repertoarju zares nekaj izjemnega. Članice s ponosom vzdržujejo slovensko kulturo. Potrebni čas za zborovsko delo se je vedno vrival med študij, službe in sedaj tudi v njihovo družinsko življenje. Na vaje, ki so redno vsak torek, prihajajo iz osupljivo oddaljenih krajev: Metropolitan Toronto, Mississauge, Mount Alberta Pickeringa in St. Catharinse. Mnoge niso imele glasbene izobrazbe, zlasti pevske, in so se morale zato še bolj potruditi, da bi obvladale glasbeno gradivo in dosegle visoko raven, ki jo voditeljica zahteva od njih.

Marija Ahačič Pollak je ženska s karizmo, nadarjena osebnost, kar zagotavlja, da se pevkam uresničujejo sanje, saj sledijo njenemu zgledu in se res posvečajo napredku zbora. Pod njenim vodstvom se je repertoar razširil od slovenskih in kanadskih ljudskih pesmi do duhovne glasbe, sodobnih popularnih pesmi, ki jih pojejo v slovenskem, angleškem, francoskem in latinskem jeziku. Nekatere od teh popestrijo s koreografijo. Marija Ahačič Pollak je napisala nekaj angleških besedil za zborove slovenske pesmi, pa tudi mnogo prevodov izbranih popevk v slovenščino, ki so se v pevkah še posebej udomačile, poslušalci pa prav tako doživljajo ob njih svojevrsten užitek.

Plamen_Toronto_6

Plamen v elementu …
Foto: Vladimir Bogovčič

 

Pevke Vokalne skupine Plamen se lotevajo najrazličnejših zvrsti zborovske glasbe

Pevke se lotevajo najrazličnejših zvrsti zborovske glasbe.
Foto: Vladimir Bogovčič

 

Od prvih priznanj širše javnosti do gostovanj po svetu

Plamen se je prvič javno predstavil na slavnostni akademiji, ko je Kanada priznala Slovenijo, in še vedno nastopa na raznih slavnostnih prireditvah, cerkvenih slavnostih, porokah, pa tudi na samostojnih večernih koncertih. Pohvali se lahko s kar ugledno koncertno kariero, ki sta jo v letu 1997 kronala odmevni nastop na kanadski nacionalni televiziji in stoječe ovacije tisočglavega poslušalstva na konvenciji Torontske ženske lige v Hotelu Plaza International v Torontu.

Za seboj ima že pet uspešnih gostovanj po Sloveniji. Nastopal je za slovensko, avstrijsko in kanadsko TV ter 2002 gostoval v Avstraliji. 6. aprila 2000 so bile izbrane med 126 skupinami in v ponos kanadskih Slovencev uspešno nastopile v kanadskem parlamentu na srečanju Breakfast Prayer Meeting za kanadske poslance in diplomate. Takrat se je prvikrat v zgodovini v parlamentu v Ottawi v uradnem delu slišala slovenska beseda.

V izjemnem spominu so ohranile koncerte v Viteški dvorani v Brežicah, na Ljubljanskem in Ptujskem gradu ter v kapeli na Loškem gradu. Decembra 2007 so imele v cerkvi Marije Pomagaj v Torontu božični koncert in v založbi RTV izdale zgoščenko božičnih pesmi.

Danes so članice zbora: Leah Markun, Jennifer Pikel Dunford, Diana Stodulski, Amanda Bergant, Susan Stajan, Julija Konje Basso, Tatjana Smrekar, Lidija Fotivec Molek, Sabina Stodulski, Elizabeth Stariha Helme, Tanja Stariha Tremain, Martina Strucel in Sabina Jevnišek Sečnik.

Plamen_Toronto_8

Na redne tedenske vaje se pevke vozijo iz osupljivo oddaljenih krajev …
Foto: Vladimir Bogovčič

 

Plamen_Toronto_1

… a to jim je v izziv, saj jih motivira in navdušuje zahtevna, karizmatična in nadarjena legendarna Marija Ahačič Pollak.
Foto: Vladimir Bogovčič

 

Naj plameni še mnoga leta!

Naj plameni še mnoga leta!