Plamen na Ptuju

Koncert v vzdušju, nabitem s čustvi, ki je orosil marsikatero oko ...

Vokalna skupina Plamen Toronto

Vokalna skupina Plamen Toronto

 

Slovenska ženska Vokalna skupina PLAMEN pod vodstvom gospe Marije Ahačič Pollak iz kanadskega Toronta je svojo petindvajsetletnico delovanja lani poleti kronala z obiskom domovine svojih prednikov v Sloveniji. Svoj bogat koncertni repertoar so predstavile na koncertih na Ptuju, v Brežicah in v Ljubljani.

Vse pevke so rojene na ameriški celini in so torej že tretja generacija slovenskih izseljencev, ki so iz takih in drugačnih razlogov zapustili svojo domovino. Zato so srečanja z domovino svojih prednikov toliko bolj ganljiva in prisrčna. Samo domnevamo pa lahko, kaj taka srečanja pomenijo za moralno oporo njihovemu prizadevanju za ohranjanje slovenstva v tujem svetu, ohranjanje slovenskega jezika in narodnostne tradicije. Zagotovo je to tudi pomemben temelj in cilj njihovih prizadevanj – tudi v tujih okoljih pokazati svojo kulturnost.

Prvi koncert je potekal v zelo akustični in s poslušalci nabiti slavnostni dvorani Ptujskega gradu. Organizator koncerta, gospod Mitja Gobec, je imel srečno roko pri premiku dogajanja v sredino dvorane, saj je bil s tem med pevkami in poslušalci vzpostavljen neposrednejši, intimnejši stik, česar v dolgih in po možnosti zatemnjenih dvoranah ni mogoče doseči. Zato je koncert potekal v vzdušju, nabitem s čustvi, ki je doseglo višek v zadnji pesmi koncerta, Domovini Simona Jenka in Franca Korbarja, ko so poslušalci stoje spremljali petje in, seveda, še sami zraven zapeli ter jih nagradili z bučnim aplavzom, marsikatero oko pa je bilo ob tem rosno. Takih stoječih aplavzov je bilo med koncertom kar nekaj.

Spored koncerta je bil zelo pester tako po izbiri pesmi kot tudi po žanrih. Zastopanih je bilo sedem slovenskih in šest tujih skladateljev. V glavnem so prevladovale slovenske in kanadske ljudske pesmi, med njimi pa tudi nekaj zahtevnejših umetnih skladb, katerih kakovostne izvedbe so se povsem približale izvajanju naših najboljših tovrstnih pevskih zborov. Kar nekaj slovenskih pesmi je Marija Ahačič Pollak prevedla v angleščino in kanadskih v slovenščino.

Spored koncerta je bil zelo pester tako po izbiri pesmi kot tudi po žanrih. Foto: Silvestra Brodnjak

Spored koncerta je bil zelo pester tako po izbiri pesmi kot tudi po žanrih.
Foto: Silvestra Brodnjak

 

Foto: Silvestra Brodnjak

Foto: Silvestra Brodnjak

 

Tudi če bi za oceno izvajalske ravni vzeli strožje kriterije, bi lahko pritrdili mnenju, da je bilo petje v vseh elementih vzorno. V vokalno-tehničnem pogledu se zelo pozna, da je k skupini pristopilo nekaj zelo dobrih mladih pevk, predvsem sopranov, kar je omogočilo brezhibno intonacijo v vseh registrih in glasovnih legah. Ob izvrstnem muziciranju je še posebej pohvaliti vzorno izgovorjavo slovenskega jezika.

Koncert so popestrili pianistka Nastasia Žibrat, ki je poslušalce ogrela predvsem z Lisztovo Madžarsko rapsodijo št. 12, ter kitarista Timotej Kosovinc in Erazem Grafenauer, ki sta spremljala nekaj pesmi.

Spiritus agens vsega dogajanja okrog vokalne skupine PLAMEN in tudi siceršnjega kulturnega delovanja Slovencev v Kanadi pa je gospa Marija Ahačič Pollak. Vokalno skupino PLAMEN vodi od vsega začetka, torej petindvajset let, ob tem pa je še urednica radia Glas kanadskih Slovencev, kar ji še dodatno omogoča, da se slovenska beseda in pesem slišita po svetu.

Spiritus agens Vokalne skupine PLAMEN in kulturnega delovanja Slovencev v Kanadi je Marija Ahačič Pollak. Foto: Črt Goznik

Spiritus agens Vokalne skupine PLAMEN in kulturnega delovanja Slovencev v Kanadi je Marija Ahačič Pollak.
Foto: Črt Goznik