Poslovil se je skladatelj Pavle Merkù

Poslovil se je veliki Slovenec in kulturnik, razumnik in umetnik v najžlahtnejšem pomenu besede, letošnji Prešernov nagrajenec Pavle Merkù. S svojim izjemnim prispevkom k slovenski kulturi je naš prostor zaznamoval z vrednotami, estetiko, pogledi, prepričanji in ozaveščenostjo tudi na področju zborovske glasbe – tukaj s prav posebnim žarom: »Moj prvi spomin je glasba,« so bile njegove besede ob prejemu Prešernove nagrade za življenjsko delo.

Številne generacije se ga bodo spominjale po njegovem doživljanju sveta in podajanja umetnosti, ki ga je ubesedil takole: »Na dnu vsega je radovednost, tista vrlina, ki dovoljuje človeku, da lahko še raste in napreduje. Človek sem, ki je počasi skušal rasti, in sem včasih rabil leta in leta, da sem razumel najpreprostejše stvari.«

Pogreb skladatelja, ki je prispeval toliko čudovitih priredb ljudskih pesmi in izvirnih skladb v slovensko zborovsko zakladnico, bo v ožjem družinskem krogu.

* * *

Zapisi ob skladateljevi smrti ter nekateri posnetki njegovih zborovskih del so zbrani v daljšem prispevku Poslovil se je skladatelj, akademik Pavle Merkù.