Šaleški akademski pevski zbor: Magnum mysterium

Zgoščenka, Šaleški akademski pevski zbor, dir. Danica Pirečnik, samozaložba, Velenje, 2016

Zgoščenka Magnum mysterium Foto: Ksenija Mikor

Zgoščenka Magnum mysterium
Foto: Ksenija Mikor

V začetku marca 2016 je Šaleški akademski pevski zbor izdal tretjo zgoščenko, Magnum mysterium, na katero je uvrstil izbrana dela sakralne glasbe slovenskih in tujih skladateljev.

O Magnum mysterium – o velika skrivnost adventnega časa, časa, ko mir, spokojnost in tiha radost napolnijo človeka. Je čas, ko kljub vse krajšim dnevom in odsotnosti naravne svetlobe slavimo večnost, notranjo luč in življenje. Velika skrivnost je vse – življenje, ljubezen, vera, bivanje … glasba.

Šaleški akademski zbor Velenje se na tretji zgoščenki znova predstavlja s kolažem duhovnih skladb – motetov. Naslov in moto projekta je bil natis in izdaja novodobne kantate sodobnega slovenskega skladatelja Gašperja Jereba Magnum Mysterium (krstna izvedba ob spremljavi harfistke Tine Žerdin). Izbor skladb na zgoščenki orisuje predvsem zadnje obdobje delovanja zbora, v zborovskem in avtorskem smislu pa tudi novejše obdobje slovenske zborovske ustvarjalnosti. Sodobni domači skladatelji, kot so Andrej Makor, Ambrož Čopi in Damijan Močnik, ki se pojavijo na nosilcu zvoka, ne zaznamujejo delovanja le Šaleškega akademskega pevskega zbora, temveč so tudi močno prepoznavni tako v domači kot svetovni zborovski ustvarjalnosti.

Zgoščenko zaokrožajo dela tujih skladateljev: A. Bruckner, F. Mendelssohn Bartholdy, O. Gjeilo, V. Miškinis. Izbor del s svojo subtilno sporočilnostjo poslušalca opomni, da je velika skrivnost zagotovo tudi glasba, ki jo podoživljamo skozi občutke, ki so miselni, zavestni, včasih pa tako močni, da postanejo čutni.

Šaleški akademski pevski zbor je pred tem izdal še dve zgoščenki, Gloria in Šaleški akademski pevski zbor.

 

V lanski sezoni je Šaleški akademski pevski zbor obeležil 15. obletnico delovanja. Foto: Ksenija Mikor

V lanski sezoni je Šaleški akademski pevski zbor obeležil 15. obletnico delovanja.
Foto: Ksenija Mikor

 

Celovečerni koncert v okviru Festivala Velenje – abonma Klasika Foto: Marjan Voglar

Celovečerni koncert v okviru Festivala Velenje – abonma Klasika
Foto: Marjan Voglar