Slovenija častna gostja na festivalu Europa Cantat v Talinu

Gostiteljica največjega zborovskega festivala v Evropi letos Estonija, leta 2021 Slovenija

Talin, 27. julij – 5. avgust 2018

Foto: Europa Cantat Talin 2018

Te dni, od petka 27. julija do nedelje 5. avgusta 2018, v Talinu poteka največji evropski zborovski festival Europa Cantat, na katerem sodelujejo udeleženci z vsega sveta. Na prizorišču bo ves čas aktivno prisotna tudi Slovenija kot gostiteljica prihodnjega festivala Europa Cantat 2021, ki ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Vlada Republike Slovenije, izvaja pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. V Slovenski hiši se bodo vse dneve festivala odvijale številne aktivnosti, prek katerih bodo obiskovalci na sproščen in zabaven način lahko pobliže spoznali bodočo gostiteljico. Na posebni slovesnosti, gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki bo potekal v petek 3. avgusta, bo Talin Ljubljani predal zastavo in s tem gostiteljstvo festivala julija 2021 v Ljubljani.

 

Europa Cantat je največje srečanje pevskih zborov v Evropi, ki poteka vsaka tri leta v izbranem evropskem mestu. Projekt je spodbudila Evropska zborovska zveza po drugi svetovni vojni, da bi z njim mlade različnih narodnosti povezala in jih motivirala za prijateljsko sodelovanje skozi pevsko udejstvovanje. Prvi festival Europa Cantat je potekal leta 1961 v mestu Passau v Nemčiji, letošnjega, že dvajsetega, pa gosti estonska prestolnica Talin.

Europa Cantat je projekt velikih razsežnosti, srečanja se namreč udeleži več kot 3.500 pevcev, zborovodij, skladateljev in drugih ljubiteljev glasbe z vsega sveta. V dobrem tednu festivalskega dogajanja se odvije množica koncertov, zborovskih delavnic in predavanj, posebnost pa je izjemno atraktivno vsakodnevno množično skupno petje na prostem, kjer se pevci povežejo tudi z lokalnim prebivalstvom. Festival je tako kulturno-umetniškega, poustvarjalnega, izobraževalnega, družabnega in še kakšnega značaja, ki močno presega zgolj srečanje pevskih zborov.

Slovenija se bo v vlogi gostiteljice festivala Europa Cantat predstavila prvič in privabila več tisoč ljubiteljev zborovskega petja z vsega sveta, to pa prinaša niz izjemnih priložnosti, ki se jih na Javnem skladu za kulturne dejavnosti, ki je prevzel vlogo organizatorja festivala, še kako dobro zavedajo. Med temi priložnostmi naj izpostavimo dejstvo, da bo gostiteljstvo festivala Sloveniji omogočilo, da bi lahko pevsko kulturo razvijala tudi kot mednarodno blagovno znamko, podobno, kot so to storile na primer skandinavske in baltske države. Poleg tega bo festival časovno sovpadal z začetkom predsedovanja Slovenije EU (julij 2021) in hkrati s 30. obletnico samostojnosti Republike Slovenije, zato bi bil lahko osrednji kulturni dogodek ob teh dveh, za našo državo izjemno pomembnih dogodkih. Tako bi tudi spodbudili razvoj kulturnega turizma in mednarodno promocijo države, saj festival zagotavlja veliko mednarodno odmevnost in s tem možnost dodatnih povezav, tudi na politični ravni.

Slovenija in Ljubljana, ki sta prevzeli vlogo gostiteljice festivala Europa Cantat 2021, imata v Talinu posebno vlogo. V Slovenski hiši, ki bo odprta za vse obiskovalce festivala, bo tako vse dni nadvse živahno. Odvijale se bodo številne aktivnosti, prek katerih bodo obiskovalci na sproščen in zabaven način lahko pobliže spoznali bodočo gostiteljico. Med drugim se bodo učili zapeti refrena dveh slovenskih pesmi, v poznavanju Slovenije pa se bodo utrjevali v kvizu Do you feel Slovenia. Kot posebne gostje se bodo predstavile pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki bodo izvedle tudi dva samostojna koncerta, prvega v metodistični cerkvi v Talinu, drugega pa v mestu Tartu, kar bosta prav gotovo svojevrstna dogodka za glasbene sladokusce.

Še zlasti svečano bo v petek 3. avgusta, ko bo Slovenija na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki bo posvečen 100-letnici Estonije, od Talina prevzela zastavo festivala Europa Cantat. Dogodka se bosta udeležila tudi podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik, ki bosta ob tej priložnosti tudi uradno povabila vse ljubitelje zborovskega petja na naslednji festival, ki bo potekal od 16. do 25. julija 2021 v Ljubljani. S tem bo Ljubljana tako uradno kot simbolno prevzela veliko nalogo in odgovornost po najboljših močeh pokazati, da se Slovenci upravičeno ponašamo z nazivom narod pevcev.

JSKD, organizator Europa Cantat 2021, v duhu povezovanja, ki ga prinaša petje, in v želji po ustvarjalnem sodelovanju kliče: Sing with Slovenia!

 

Slovenska hiša v Talinu
Foto: JSKD

 

Program Slovenske hiše v Talinu:

 

SLOVENIAN HOUSE

CHORAL WELLNES

PROGRAM

 

Relax and enjoy Slovenia in every way!

Come and see the next destination of Europa Cantat – Ljubljana, Slovenia!

The city where the real dragons live (we have one here in Tallinn!), country with beautiful places and people who sing with love! Sing with Slovenia!

 

Saturday, 28 July

14:30-18:00

Relaxing and entertaining program with an opportunity to win a prize!

(Relax corner, Do you feel Slovenia quiz, Tounge twister, Photo Corner)

 

Sunday, 29 July

14:30-18:00

Relaxing and entertaining program with an opportunity to win a prize!

(Relax corner, Do you feel Slovenia quiz, Tounge twister, Photo Corner)

 

Monday, 30 July

14:30

SINGING NEIGHBOURS – benvenuti, willkommen, isten hozott, dobrodošli!

Welcome afternoon for the participants from Italy, Austria, Hungary, Croatia and Slovenia.

 

Tuesday, 31 July

14:30-18:00

KARAOKE (Group and Solo challenge)

Learn two refrains of Slovenian songs and tell us which one you like more for an official EC festival 2021 theme song. And of course, win a price!

 

Wednesday, 1 August

14:30-18:00

Relaxing and entertaining program with an opportunity to win a prize!

(Relax corner, Do you feel Slovenia quiz, Tounge twister, Photo Corner)

 

Thursday, 2 August

14:30 GIRLS JUST WANNA HAVE FUN

Short performance of St. Stanislav’s girls choir, Slovenia

Presentation of fun games for team/choir building

20:00 ST. STANISLAV’S GIRLS CHOIR, cond. Helena Fojkar Zupančič*

*Metodist Church, Tallin