2014_02_30letMePZPostojna_torta

30 let Mešanega pevskega zbora Postojna

»Oj, slavljenci današnji, pozdravljeni tisočkrat!« je refren pesmi, ki jo Mešani pevski zbor Postojna prepeva ob rojstnih dneh in podobnih slavnostnih priložnostih. Letos je ta napev donel še pogosteje in samozavestneje – zbor je namreč praznoval visok jubilej.

Minilo je okroglih trideset let, odkar se je leta 1983 zbrala skupina mladih pevk in pevcev, ki so pod vodstvom Iva Jelerčiča ustanovili nov pevski zbor. Zastavili so si raznolik repertoar, ki je obsegal sakralne in posvetne skladbe tujih in domačih avtorjev iz vseh umetnostnih obdobij, in s tem obogatili že tako pestro pevsko tradicijo v domačem kraju. Jelerčič je s premišljeno izdelano vizijo in zavzetim strokovnim delom mlado zasedbo v manj kot pol leta pripeljal v sam vrh primorskega zborovskega poustvarjanja. Štirinajst let pozneje je mesto umetniškega vodje zasedel Matej Penko. Njegovo obdobje je pomembno zaznamovalo udeleževanje na različnih tekmovanjih tako doma kot v tujini. V zborovski kolektivni spomin se je še posebej ponosno vtisnila sezona 2006/2007, ko je zbor prejel zlati plaketi na 3. regijskem in 20. državnem tekmovanju Naša pesem in bil prejemnik velike nagrade na tekmovanju Roberta Schumanna v Nemčiji. Uspešna pot, nagrajena z najvišjimi odličji, se nadaljuje tudi pod vodstvom Mirka Ferlana, ki z zborom ustvarja od jeseni 2009.

2014_02_30letMePZPostojna_Ferlan

V tridesetih letih se je zbor udeležil devetindvajsetih tekmovanj, obiskali so enajst držav, osvojili štirinajst zlatih plaket in obilo drugih odličij, izdali štiri zgoščenke, sodelovali s številnimi instrumentalisti in celo z rock skupino. Vse to jih navdaja s samozavestjo in jih še dodatno motivira k skupnemu glasbenemu ustvarjanju.

Ob visokem jubileju je zbor med letom priredil številne dogodke. Eden večjih je bil koncertni cikel OD5., v okviru katerega so v domačo občino v sklopu petih koncertov pripeljali osem pevskih zborov. Na postojnskih in okoliških odrih so se tako zvrstili poleg gostečega zbora še Dekliška vokalna skupina Bodeča neža (Vrh sv. Mihaela, Italija), Mešani pevski zbor Encijan (Pulj, Hrvaška), Vokalna skupina Cantate Domino (Kočevje), Komorni zbor Fran Gerbič (Rakek), Vokalna akademija Ljubljana (Ljubljana), Mešani pevski zbor Igo Gruden (Nabrežina, Italija), Mladinski zbor Igo Gruden (Nabrežina, Italija) in Dekliški pevski zbor Kraški slavček – Krasje.

Septembra je zbor novo sezono začel aktivno in v malo drugačni luči – posneli so namreč prvi postojnski flash mob, imenovan po pesmi Postojnska himna. Zbor si je za svoje prizorišče izbral ploščad pred Postojnsko jamo, pevke in pevci pa so se prelevili v vloge sproščenih turistk in turistov, prodajalcev, gostinskega osebja, poslovnežev in klatežev. Pomešali so se med turiste in jih nato presenetili s svojim najmočnejšim orožjem – pesmijo.

2014_02_30letMePZPostojna_utrinek_flash_mob_snemanje

V sredini oktobra je pevke in pevce čakala že naslednja preizkušnja – odpravili so se v sosednjo Italijo na tekmovanje In … canto sul Garda. Zbor je v kategoriji narodne glasbe dosegel drugo mesto, v kategoriji sakralne glasbe pa tretje. Žiriji posamičnih kategorij nista skoparili s pohvalami – zbor se je dokazal z izjemno zvočno ulitostjo, širokimi interpretativnimi razsežnostmi, zborovodja pa je bil dodatno pohvaljen za svoje delo in zmožnost odlične odrske komunikacije z zborom. Tekmovalnega leta pa s tem dogodkom še ni bilo konec – zbor je na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2013 osvojil zlato priznanje in med mešanimi pevskimi zbori dosegel 2. mesto, zborovodja pa je postal ponosni prejemnik posebnega priznanja zborovodji za najboljšo izbiro sporeda.

Vrhunec sezone je predstavljal slavnostni koncert, ki je potekal 23. novembra 2013 v Kulturnem domu Postojna. Nit slavnostnega koncerta je predstavljala simbolika dolge, uspešne poti, zaznamovane s tremi zborovodji. Koncertni program je bil razdeljen v tri sklope. V prvem je bila predstavljena slovenska umetna glasba, nato je sledil sakralni sklop, za konec pa je občinstvo prisluhnilo še priredbam slovenskih ljudskih pesmi. Mirko Ferlan je v slavnostni program vključil tudi skladbe z instrumentalno spremljavo in zboru so se na odru pridružili odlični glasbeniki – Sabina Požar na violončelu in Jernej Mislej na klavirju ter Petra Jurič na violini. Poseben aplavz sta si zaslužila tudi skladatelja Ambrož Čopi in Walter Lo Nigro, katerih prisotnosti se je zbor še posebej razveselil, saj so na odru predstavili tudi njuni skladbi. Pomemben del glasbenega programa sta predstavljala tudi arhivska posnetka s predhodnimi zborovodji, pospremljena s projekcijo slik iz prejšnjih obdobij. Vsi trije zborovodje so simbolično popotovanje po preteklosti na koncu zaključili z družnim pihanjem svečk na slavnostni torti. Prešernemu nasmehu na odru je zagotovo botrovala tudi nova vizualna podoba ženskega dela zbora, pevke in pevce pa sta razveselila tudi prejetje jubilejnega priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter slavnostna podelitev Gallusovih značk – podeljenih je bilo trinajst srebrnih, pet zlatih in trinajst častnih priznanj. Poseben aplavz je prejelo pet pevcev in pevk, ki v zboru prepevajo že od začetka.

2014_02_30letMePZPostojna_zbor

Na slavnostnem koncertu je bila predstavljena tudi jubilejna publikacija, Pesmarica, v preddverju Kulturnega doma pa je potekala jubilejna razstava, kjer si je bilo mogoče ogledati fotografije odličij in pa tudi fotografske utrinke z veselih pevskih druženj, vaj in koncertov. Tako prebiranje Pesmarice kot ogled razstave nam pokažeta, da zbor ne slovi zgolj po svojih pevskih dosežkih, ampak tudi po tem, da kljub prek pol stoletja razpeti starostni razliki pevci in pevke delujejo in ustvarjajo kot homogena celota.

Na koncertu je bil proslavljen tudi izid zborove četrte zgoščenke, Naših 30 let. Zgoščenka je plod večletnega dela, na njej pa je med drugimi tudi prvi arhivski posnetek zbora s tekmovanja Primorska poje (1984). Zborovodja Mirko Ferlan je v Pesmarici zapisal: »Nova zgoščenka je v prvem delu odraz poti, ki smo jo skupaj prehodili v teh štirih letih, v drugem delu pa hoče biti zgodovinski dokument in poklon vsem, ki so pripomogli k temu, da je danes MePZ Postojna vitalna več kot štiridesetčlanska skupina mladih in manj mladih navdušenih pevcev, pri katerih glasbena strast še vedno gori in ogreva srca številnih ljubiteljev zborovske glasbe tako doma kot po Evropi.«

Sezono je zbor zaključil v Kopru, odzvali so se na povabilo Pihalnega orkestra Koper in skupaj z njimi na novoletnem koncertu izvedli dve skladbi – ambiciozno Himno iz Aide in lahkotno Feliz Navidad, pri kateri sta se jim pridružila še Anika Horvat in Žiga Rustja.

Leto 2013 se je v zborovsko zgodovino zapisalo z zlatimi črkami, zbor pa se je trdno odločil, da ne bo počival na lovorikah. Letos imajo za sabo že nekaj koncertov, njihov koledarček pa se vztrajno polni vse do konca sezone. Nameravajo se namreč odpraviti »Po Koroškem, po Kranjskem« – tak naslov nosi njihova turneja, kjer bodo s pretežno narodnim programom obiskali kraje širom Slovenije in v zamejstvu. Da pa lokalno občinstvo ne bi ostalo lačno zborovske glasbe, pripravljajo nov cikel treh koncertov – U3NEK. Veselijo se tudi naslednjega mednarodnega tekmovanja, ki sledi še v tej sezoni. Zagotovo pa imajo, navihana družba, kot so, za bregom kako pevsko presenečenje, ki ga bodo predstavili svojemu zvestemu občinstvu.