Vztrajna rast APZ Maribor odmevala na tekmovanju Seghizzi

Skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc prepričala še poslednjič v sezoni

Gorica, 24.–26. julij 2015

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

 

Akademski pevski zbor Maribor se je pod vodstvom Tadeje Vulc 23. julija odpravil že na 2. tekmovanje v sezoni 2014/2015. Po udeležbi na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus Maribor aprila letos, na katerem so se uvrstili v finale in osvojili 4. mesto ter nekaj posebnih priznanj, pevci vsekakor niso počivali, saj sta bila pred njimi letni koncert in tekmovanje Seghizzi v italijanski Gorici, s katerega so se vrnili s številnimi novimi priznanji.

Pevci so se pred končnim ciljem prvi večer glasbenega popotovanja ustavili tudi v Kopru. Tam so v organizaciji APZ Univerze na Primorskem odpeli celovečerni koncert, ki je bil v visokih poletnih temperaturah prava preizkušnja. Dobro so jo opravili in s tem dokazali, da so na tekmovanje resnično pripravljeni. Slednje je potrdila tudi publika, ki je njihov nastop z bujnimi aplavzi spremljala do zadnje skladbe. Z dobrimi občutki so se odpravili v Gorico, kjer se je 24. julija pričenjalo 54. Mednarodno zborovsko tekmovanje Seghizzi. APZ Maribor je tekmoval v treh kategorijah – polifonična glasba od 1911 do danes, ljudska glasba in obvezne skladbe –, ocenjevala pa ga je 11-članska mednarodna žirija v sestavi Tone Bianca Sparre Dahl (Norveška), Božidar Crnjanski (Srbija), Paul Steegmans (Belgija), Pietro Ferrario (Italija), Ingrid Korvits (Estonija), Sofia Soderberg Eberhardt (Švedska), Eugeniusz Kus (Poljska), MauroMarchetti (Italija), Arwin Q. Tan (Filipini), Angelo Maria Trovato (Italija) in Marko Munih (Slovenija). Z osvojitvijo 2. mesta v kategoriji polifonične glasbe od 1911 do danes in 2. mesta v kategoriji ljudske glasbe se je zbor uvrstil v nedeljski finale za veliko nagrado Seghizzi. Po nastopu v finalu je osvojil skupno 3. mesto v kategoriji polifonične glasbe (podkategorije zgodovinska obdobja), skupno 2. mesto v kategoriji številka 2 (podkategorije ljudska, gospel, spiritual, pop, jazz glasba). Dodelili so mu 3. nagrado za najboljšo izvedbo novitete Pater pauperum (Alejandro Yagüe Llorente) v kategoriji obvezne skladbe. Tudi zborovodkinja Tadeja Vulc ni ostala praznih rok. Pripadla ji je nagrada »poezija v glasbi« v drugi kategoriji za skrbno izbran repertoar, ki je poetično bogat, in nagrada za najboljšo izvedbo skladbe Knuta Nystedta (Veni).

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

 

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

Slovenska pesem zažarela med eksotičnimi melodijami z vsega sveta Na tekmovanju, ki je bilo kulturno zelo raznoliko, saj so ga je udeležilo 14 zasedb z vsega sveta (Južna Koreja, Filipini, Kitajska, Indonezija, Italija, Litva, Norveška, Poljska, Slovaška, Slovenija, Ukrajina, Madžarska in Estonija), so se Mariborčani v velikem finalu pomerili z eksotično konkurenco s Filipinov (Zbor San Benildo), iz Indonezije (Študentski zbor ITS), Južne Koreje (Koncertni zbor Univerze Yonsei), Kitajske (Pekinški filharmonični zbor) in Italije (Torino Vocal Ensemble). V finalu za veliko nagrado tekmovanja Seghizzi so osvojili končno 3. mesto in tako postali najvišje uvrščeni Evropejci na tekmovanju. Zmago je slavil zbor iz Južne Koreje. V veliko veselje je dejstvo, da so slovenski pevci v konkurenci eksotičnih kultur v ljudski kategoriji dosegli visoko 2. mesto, saj so s tem znova dokazali, da lepo odpeta slovenska ljudska skladba seže dlje od slikovitih predstav. Po napornem tekmovanju, ki jim je dalo novo potrditev in pokazalo, da sledijo pravi poti, so si prislužili kratek tridnevni oddih, v sklopu katerega so si ogledali Modeno, Bologno in preizkusili, kaj novega ponuja Gardaland.

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

 

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

Foto: arhiv tekmovanja Seghizzi

Nadgradnja z žensko zasedbo APZ Maribor Zborovodkinja Tadeja Vulc z goriškega podviga odnaša lepe vtise: »Kar z veseljem sem pripravljala zbor na to tekmovanje, saj sem se zavedala, da je tekmovanje Seghizzi na visokem nivoju in bo kakršnakoli uvrstitev doprinesla k razvoju ter rasti zbora, kar se mi pri tekmovanjih zdi še posebej pomembno. Vsekakor sem zelo zadovoljna z rezultati, kajti dosegli smo kar nekaj zavidljivih nagrad – navsezadnje dobiti drugo mesto v kategoriji številka 2, s podkategorijami ljudske, gospel, pop in jazz glasbe, res ni mačji kašelj. Veliko mi seveda pomeni tudi nagrada za najboljšo izvedbo skladbe Knuta Nystedta Veni. Najbolj od vsega pa sem zadovoljna s tem, da smo bili na odru (tudi v finalu) vsi sproščeni, kar so opazili tudi žirantje. Lepo je, če ti ni treba igrati …, če zgolj izžarevaš tisto, kar čutiš v srcu.« Pevci APZ Maribor zadovoljni zaključujejo sezono, v kateri so osvojili nemalo lovorik. Pevske počitnice, ki so pred njimi, bodo kratke, a zaradi rezultatov zelo sladke. Septembra se bo na Festivalu Maribor namreč predstavila ženska zasedba APZ Maribor. V oktobru bodo pevci na vajah ponovno zasedli vsak svoj stol in nadaljevali, kjer so ostali. Kajti ko živiš za jasen cilj in namen, takrat trdo delo ni le možnost, ampak nuja.

Foto: arhiv APZ Maribor

Foto: arhiv APZ Maribor

 

Foto: arhiv APZ Maribor

Foto: arhiv APZ Maribor

 

Foto: arhiv APZ Maribor

Foto: arhiv APZ Maribor

APZ Maribor, dir. Tadeja Vulc, med izvajanjem novitete: Alejandro Yagüe Llorente: Pater pauperum   Prvouvrščeni Koncertni zbor Univerze Yonsei, Južna Koreja, dir. Hae Ock Eunice Kim Bang: Johann Sebastian Bach: Jauchzet Dem Herrn Alle Welt