Zborovske novice 4. 12. 2013

Regijska tekmovanja odraslih pevskih zasedb 2013

Dosežke tekmovanja Primorske si lahko ogledate tukaj.

 

40 let Ambroža Čopija – Preparate corda vestra

Slovenska filharmonija, sobota, 7. decembra 2013 ob 19.00 uri

Izvajalci: Komorni zbor AVE, gost. zb. Ambrož Čopi, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije Ljubljana, zb. Helena Fojkar Zupančič, Slovenski oktet, ČarniCe, dir. Stojan Kuret, VAL – Vokalna akademija Ljubljana, dir. Stojan Kuret

Program

 

Prireditve na svetovni dan zborovskega petja

2. nedelja v decembru (letos 8. december)

Če tudi vi organizirate dogodek za obeležitev svetovnega dneva zborovskega petja, poročajte  svetovni zborovski zvezi IFCM, ki vsako leto zbere podatke o vseh prireditvah in jih objavi. Lahko objavite tudi posnetke s prireditve oz. si ogledate dogodke drugih izvajalcev po svetu. Osnovni namen dneva zborovskega petja je, da ne iščemo v glasbi le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepot, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.

Informacije o prazniku, logotip in himna, ki jih potrebujete za na prireditev, so dostopni tukaj.

Svoj dogodek lahko vpišete tukaj.

 

Potujoča muzika

Ljubljana, Gallusova dvorana Cankarjevega doma, nedelja, 8. december ob 18.00

Množični koncert izbranih mladinskih zborov Slovenije v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Skupaj bo zapelo približno 500 pevcev in bodo enakomerno zastopani iz vseh regij Slovenije. Prijeten program bo pretežno sestavljen iz del slovenskih avtorjev. Za to priložnost je nastalo tudi osem novih skladb oz. priredb, ki bodo na koncertu krstno izvedene. Ob koncertu bo izšla tudi notna zbirka z 20 novi izvirnimi skladbami pesmimi ali priredbami za mladinske zbore.

Spored in nastopajoči

 

Tradicionalni koncert na praznik zborovskega petja

Stolna cerkev sv. Nikolaja v Murski Soboti, sobota, 7. decembra, ob 19. uri

Mešani pevski zbor Štefana Kovača že tradicionalno prireja v Murski Soboti koncerte ob svetovnem dnevu zborovskega petja, tako bo tudi v letošnjem letu. Vsako leto pa ob tej priložnosti v svojo družbo povabi še en zbor in letos bo to Zbor Chorus iz Murske Sobote.

 

Valetnin Lechner – ponovno prebujeni mariborski skladatelj v objemu Mozarta in bratov Haydn

Nedelja, 8. december ob 17.00 uri v Frančiškanski baziliki Matere usmiljenja v Mariboru

Program: V. Lechner, W. A. Mozart, J. Haydn, M. Haydn

Izvajalci: solisti,priložnostni orkester in zbori:

Komorni zbor Hugo Wolf, zborovodja Aleš Marčič, Mešani pevski zbor Laudamus, zborovodja Maksimiljan Fegus, Komorni zbor Škrjanček, zborovodja Tone Žuraj

dirigent: Maksimiljan Feguš

Program: Joseph Haydn: Abendlied zu Gott, XXXVc:9, Johann Michael Haydn: Veni Sancte Spiritus, MH 39, Wolfgang Amadeus Mozart: Regina Coeli, laetare KV 108, Valentin Lechner* (1777-1849): Veni Sancte Spiritus, antifona

 

Koncert ob 100. obletnici rojstva dirigenta in zborovodje Jožeta Gregorca

Maribor, Unionska dvorana,  nedelja, 8. december ob 19.00

Izvajalci: Mešani pevski zbor Pro Musica Maribor, Moški zbor Slava Klavora in Komorni zbor Ptuj, ter združeni zbori z Moškim pevskim zborom KUD Pošta Maribor.

 

Predstavitev novega albuma Srečne ste jasli okteta Suha z Avstrijske Koroške

Cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški/Ljubljana, v nedeljo, 8. decembra 2013  ob 19.45

Sedem adventnih in sedem božičnih pesmi, dve podjunski koledniški za novo leto in za praznik svetih Treh kraljev, koroške oznanjenjske pesmi, dve skladbi iz znane Drabošnjakove Pastirske igre iz 18. stoletja ter dve ljudski božični iz Gorenc, kraja severno od Drave.

Antorji in oprirejevalci: Matevž Fabijan, Bertej Logar (oba dolgoletna vodje okteta), France Cigan, Günter Antesberger.

 

Naši zbori na tujih festivalih

Carmina Slovenica:

Toksični psalmi – Vonj po prednikih premierno v berlinskem RADIALSYSTEM V, sobota 7. december 2013, ob 19. uri

Carmina Slovenica bo s scenskim koncertom Toksični psalmi ali Vonj po prednikih gostovala v berlinskem kulturnem središču Radialsystem V, v soboto, 7. decembra 2013, ob 19. uri, ko bo sodelovala na Radialni vokalni noči (Radiale Vokalnacht).

Središče projekta je šamanska ideja: Vsak in vse kar ustvari človek, se lahko obrne proti človeku samemu, če se uporablja brez spoštovanja do življenja.

Radialna vokalna noč je tematsko osredotočena na petje kot uprizoritveni akt, ki vabi k odkrivanju notranjih in zunanjih prostorov, ki se skozi petje odprejo in pridejo do izraza. Ob Carmini Slovenici se bodo predstavili vznemirljiv ustvarjalec Mikhail Karikis (V.Britanija), uveljavljena indie pevka Shara Worden (ZDA)  z Berlin Jazz Vocals, nemška avdio-vizualna umetnica Kira in drugi. V središče večera tako ni postavljena zgolj sama umetnost petja, temveč tudi njena intenzivnost in telesnost, njen izraz, predanost, zbeganost, ekstaza ali humor.

 

Valentina Lechnerja je v celovškem farnem arhivu odkril H. Federhofer, omenjenega kot »Misikmeister aus Marburg«. Takoj so postali pozorni tudi slovenski glasbeni zgodovinarji in že 1959. ga omenja D. Cvetko, kasneje J. Höfler (1981), najobširneje pa ga je prikazala M. Spendal. Vsi začenjajo z njegovim mariborskim obdobjem (1801 – 1805), ko je bil organist v farni cerkvi in je že napisal zgledne kompozicije: Te Deum Laudamus je posvetil mariborskemu zborovodji Matiji Lešniku, kantato Dem Unendlichen pa je posvetil krškemu škofu Xaverju von Salmu. V Ljubljani so ga 1806. izbrali za glasbenega učitelja stolniškega kora, vendar te službe ni nastopil. Se je pa 1809. preselil v Gradec, kjer je skrbel za družino z osmimi otroki in leta 1849 tudi dočakal smrt.

Ustvaril je velik in kakovosten opus sakralne glasbe, ki obsega pol ducata maš, kantate in številne druge obširne skladbe za soliste, zbor, orkester in orgle. Rokopisi so v notnih zbirkah v Mariboru, Ljubljani, na Ptuju, Stift Reinu in drugod in gotovo je mnogo izgubljenega. V Stift Reinu so 2011. po 174 letih poskrbeli za prvo izvedbo njegove Misse Solemnis v C-duru, ki so jo slučajno našli ob obnovi samostana, kar je bila glasbena senzacija  in je vzbudila velik interes za domala neznanega skladatelja. Za svojo anonimnost je kriv skladatelj sam, saj je skrival svoje skladateljsko delovanje in ga opravljal ljubiteljsko. Poklicno je bil računovodja in že v Mariboru si je služil denar kot finančni upravitelj gospoščine Frajdenek inpri radvanjskem grofu Mucku. V Gradcu pa se je zaposlil pri k.u.k. državni finančni upravi in v njej naredil celo uradniško kariero. Šele leta 1837, pri 61 letih, je v personalni mapi prvič obelodanil, da »temeljito obvlada generalbas in glasbeni stavek«. Odtlej se ve, da ne obstajata dva Valentina Lechnerja, ampak en sam.

Franci Pivec