Združeni AVE na božičnem koncertu

Božična pesem iz grl skoraj stotnije pevk in pevcev

Dirigent Andraž Hauptman Foto: osebni arhiv

Dirigent Andraž Hauptman
Foto: Janez Eržen

 

Božič, čas, ko se porajata upanje in veselje. Vse od začetkov je bil AVE, najprej kot vokalna skupina in nato kot komorni zbor, najtesneje povezan z božičnim časom. Prvi odmevnejši koncerti, celo prve »koncertne obleke«, prvi televizijski posnetki, prva zgoščenka, prva koncertna popotovanja po Sloveniji, do še tako odročnih cerkva, so bili povezani z božičem. Leta so minevala, sodelujoči pri AVE so se menjavali, želja, da bi še kdaj priložnostno zapeli skupaj, je sem in tja privrela na plan. Nekajkrat se je skupni koncert združenega AVE uresničil, drugič je ostalo le pri želji. Vedno pa je bil tak koncert združenih avejevk in avejevcev povezan z božičem. Po dolgih (trinajstih) letih je lani želja spet zatlela, letos pa jo pevci uresničujejo: v nedeljo, 27. decembra, 2015 ob 19.00 v cerkvi Marijinega oznanjenja (frančiškani) v Ljubljani bo pod vodstvom dirigenta Andraža Hauptmana zvenela božična pesem iz grl skoraj stotnije pevk in pevcev, sedanjih in nekdanjih avejevcev.

 

Več kot 90 pevcev vseh generacij

Suhoparnega podatka, koliko pevcev je v več kot tridesetletni zgodovini delovanja AVE prepevalo v njem, še nismo uspeli pridobiti, vsekakor pa je številka velika. Dejstvo, da se je na koncert prijavilo več kot 90 pevk in pevcev vseh generacij, je dovolj zgovorno. In mnogim drugim je nadvse žal, ker se iz časovnih ali drugih razlogov dogodka ne morejo udeležiti. Navdušujoče je, da se je pobudi pridružil tudi današnji AVE, ki ga od jeseni vodi dirigent in profesor Marko Vatovec.

Andraž Hauptman, dirigent koncerta

Ustanovitelj in dolgoletni dirigent zbora je Andraž Hauptman. Božične koncerte je zasnoval in jih z največjo mero občutenosti, skupaj s pevci, ponesel do src Slovencev doma in po svetu. Kar nekaj let smo ga pogrešali v aktivni vlogi dirigenta, zdaj je spet pred pevci. In prvič, kakor rad poudari, pred tako številčnim ansamblom.

Z njim smo spregovorili nekaj besed o prihajajočem dogodku in spominih na preteklost.

Priprave na božični koncert več kot 90 pevcev vseh generacij Komornega zbora AVE

Priprave na božični koncert več kot 90 pevcev vseh generacij Komornega zbora AVE

 

Pobudi se je pridružil tudi današnji AVE, ki ga od jeseni vodi dirigent in profesor Marko Vatovec.

Pobudi se je pridružil tudi današnji AVE, ki ga od jeseni vodi dirigent in profesor Marko Vatovec.

 

Zakaj odločitev, takrat in danes, za božični koncert?

Božični koncerti so bili od nekdaj stalnica Aveja. Že pred davnimi leti pa se je porodila želja, da v ta »projekt« povabimo pevce vseh generacij ter poslušalcem in sebi polepšamo že tako skrivnosten in prelep božični čas. Kar nekaj let se je »Združeni Ave« srečeval na božičnih koncertih, kdaj tudi na kakšnem velikonočnem, leta 2002 pa se je ta tradicija prekinila. Po 13 letih je želja zopet vzklila in glede na odziv smo vsi skupaj potihem to pogrešali.

Je bilo težko izbrati spored skladb? Kaj je bilo vodilo pri izbiri posamezne skladbe?

Predvsem mi je bilo pri sestavi sporeda glavno vodilo, da predstavimo izključno skladbe slovenskih skladateljev. Pri sestavi sem skušal v program vključiti skladatelje, ki so globoko zaznamovali slovensko sakralno glasbo, poleg tega pa sem črpal iz zakladnice božičnih pesmi, ki smo jih pred leti tolikokrat prepevali. V mojem srcu nosi vsaka poseben pečat.

Zakaj frančiškani v središču mesta, in ne Vič, kjer se je AVE rodil?

Vsekakor je viška župnija tista, kjer se je Ave rodil, in tam so naše korenine, ki jih nikoli ne bomo pozabili. Glede na to, da viške orgle trenutno niso v najboljšem stanju, smo se odločili za frančiškansko cerkev na Prešernovem trgu, poleg tega pa se v tem času v centru Ljubljane odvijajo številne osrednje prireditve. Ob tem pa naj poudarim, da smo z viško župnijo v izvrstnih odnosih, tako v preteklosti kakor tudi za ta dogodek so nam z veseljem odstopili in ponudili prostor za pevske vaje. Zato se jim ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem, še posebej župniku, patru Marjanu.

Prva (in edina) vaja je za vami – kako je bilo?

Nikoli še nisem dirigiral tako velikemu zboru, sploh Aveju ne. Pred vajo je bilo kar nekaj vprašanj, pomislekov, kaj, kako se bo vse skupaj oglasilo, kako pri takem zborovskem korpusu doseči dinamične nianse, fraziranje, dikcijo … Vendar sem bil vseskozi optimist in verjel, da je to mogoče. In že po nekaj uvodnih taktih sem spoznal, da se nisem motil. Lahko rečem, da je bila vaja (sicer maratonska) zame nepozabno doživetje, uživanje in seveda tudi trdo delo, brez katerega ni uspeha. Poleg tega je treba omeniti, da je dirigiranje tako kvalitetnemu sestavu nekaj, kar je težko ubesediti. Morda bi vsem pozitivnim mislim, ki se mi ob tem porajajo, dodal predpono »nad«.

»Lahko rečem, da je bila vaja (sicer maratonska) zame nepozabno doživetje, uživanje in seveda tudi trdo delo, brez katerega ni uspeha.« (Andraž Hauptman)

»Lahko rečem, da je bila vaja (sicer maratonska) zame nepozabno doživetje, uživanje in seveda tudi trdo delo, brez katerega ni uspeha.« (Andraž Hauptman)

 

Združeni AVE še kdaj?

Čas bo pokazal, ali gre za enkraten dogodek, ali se bo »Združeni Ave« po toliko letih premora zopet »prijel«. Z moje strani želja prav gotovo je, tudi idej za morebitne različne projekte ne manjka. Če bo pripravljenost s strani pevk in pevcev, da se »ob letu osorej« zopet snidemo, bom več kot vesel in počaščen!

 

___________________

 

Gotovo vas zanima, kako bo zvenela božična pesem iz grl skoraj stotnije pevk in pevcev. Vabljeni v nedeljo, 27. decembra 2015, ob 19.00 k frančiškanom v središče Ljubljane (cerkev Marijinega oznanjenja), ko bo Združeni AVE najprej pel pri maši, po njej pa boste lahko prisluhnili še krajšemu koncertu.

 

zdruzeni_ave_2015_1_KL_1b