Zlata Praga z zlatimi slovenskimi zbori

Praga, 26.–29. marec 2015

NZ_15_Young_Prague_1_logo

 

V Pragi, na Češkem, je od 26. do 29. marca 2015 vrvelo od mladostniške energije, saj je tam potekal že dvanajsti festival mladih pevskih zborov in orkestrov pod imenom Young Prague 2015. Festival je sicer tekmovalnega značaja, ponuja pa tudi veliko priložnosti za druženje mladih glasbenikov v starosti od 8 do 26 let. Letos je sodelovalo 15 pevskih zborov in 4 orkestri iz 13 različnih držav, poleg evropskih še iz Indonezije in Avstralije.

Zborovski del tekmovanja je potekal v treh kategorijah glede na zasedbe z obvezno pesmijo češkega avtorja: otroški zbori (do 16 let), dekliški zbori (do 19 let), mešani zbori (do 26 let) in še v tematski kategoriji spiritual, gospel, jazz in pop. Med sodelujočimi zbori so se znašli kar štirje iz Slovenije: Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, Mladinski pevski zbor Glasbene šole Velenje, Mešani mladinski zbor II. gimnazije Maribor in Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj.

Zbori so tekmovali v zelo lepi in akustični dvorani Majakovskega v Narodnem domu Vinohrady. Tam je bil tudi uvodni koncert češkega zbora Cancioneta in zaključna podelitev priznanj. Sicer pa so spremljevalni koncerti potekali še v cerkvi Sv. Salvatorja. V soboto popoldne so se vsi udeleženci tekmovanja podali na sprevod po starem delu mesta in ga zaključili s skupno izvedbo vokalno-instrumentalne skladbe Marka Ivanoviča Jubilate Deo. Okoli 800 sodelujočih pevcev je rajalo še po zaključku prireditve, še posebej smo veseli sodelovanja vseh slovenskih zborov, ki so resnično uživali ob poslušanju svojih rojakov in skupnem prepevanju z njimi. Na Zelenjavnem trgu so plapolale slovenske zastave in Zdravljica je zanosno zazvenela iz mladih grl.

Tekmovanje sicer privablja po kakovosti zelo različne zasedbe, od tistih, ki delajo prve korake, do mednarodno uveljavljenih zborov, med njimi naj omenimo Kopenhagenski dekliški zbor, zbor Viva iz norveškega Sandnesa, Mešani zbor Gimnazije Jovan Jovanovič Zmaj iz Novega Sada in angleški otroški zbor Hazelwood iz Extoda.

Na zaključni slovesnosti pa je vseeno najvišje vihrala slovenska trobojnica. Slovenski zbori smo namreč osvojili prva mesta prav v vseh kategorijah in pobrali še večino ostalih posebnih nagrad.

Mladinski pevski zbor Glasbene šole Velenje, zb. Matjaž Vehovec: zlato priznanje, prvo mesto v kategoriji otroških zborov in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, zb. Katja Gruber: zlato priznanje in tretje mesto v kategoriji otroških zborov.

Mešani mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič: zlato priznanje in prvo mesto v kategoriji mešanih mladinskih zborov.

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Marjeta Oblak: zlato priznanje in prvo mesto v kategoriji dekliških zborov, priznanje za najboljšo izvedbo obvezne pesmi ter zlato priznanje in prvo mesto v kategoriji spiritual, gospel, pop  in jazz.

Marjeta Oblak pa je prejela še priznanje za izjemen dirigentski dosežek.

Zborovodje so o svoji praški izkušnji povedali naslednje:

Katja Guber (OŠ Nazarje): »Kako čudovito, da smo končno našli festival, ki ni namenjen samo merjenju pevskih moči, ampak ima v ospredju druženje z enako mislečimi vrstniki od vsepovsod. Že otvoritveni nastop praškega zbora Cancioneta je nakazal, da nas naša narodna različnost pravzaprav povezuje. Zvrstile so se pesmi vseh sodelujočih držav in prav vsak zbor je nestrpno čakal, kdaj bo zaslišal svojo znano melodijo in zagledal napis svoje države. Povezala nas je tudi skupna vaja vseh sodelujočih in veličastna parada po praških trgih, ki se je končala s skupnim petjem. Občudovali smo ‘paradno organiziranost’ ostalih zborov in se naučili, da za parado ni dovolj samo “Kdor ne poje, ni Sloven’c!”.  Najimenitnejša pa je bila plesna zabava za vse pevce po razglasitvi rezultatov. Kakšno doživetje za naše mlade pevce, ko so plesali z Indonezijci in ostalimi oddaljenimi narodnostmi! Vsekakor tekmovanje priporočam vsem mladim zborom, tudi osnovnošolskim.«

Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje

Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, Katja Gruber

Marjeta Oblak (Gimnazija Kranj): »Praga … pravljično mesto z bogato zgodovino, prijetnimi ljudmi … Med drugim tudi mesto, kjer se je odvijalo tekmovanje pevskih zborov. Lahko rečem, da je bila to izredno močna izkušnja za našo skupino deklet, ki se pri pevskem zboru trudijo z različnimi glasbenimi izzivi. Tekmovanje ne ponuja samo dobre organizacije in žirije, ampak tudi lepo priložnost navezovanja novih prijateljstev za te mlade pevce in pevke. Za zbor je izredno pomembna skupinska dinamika in vezi med pevci, ki se utrjujejo na delovni glasbeni poti, ki vodi do tekmovanj. Praga pa nam je dala možnost, da smo to utrdili in še poglobili. Pridobili smo glasbeno izkušnjo, ki nam bo pomagala, da se še naprej trudimo in nam potrjuje, da smo na pravi poti. Iskreno sem hvaležna za te prijetne glasbene dni.«

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Marjeta Oblak

Viljem Babič (II. gimnazija Maribor):  »Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor se je prvič udeležil mednarodnega festivala mladinskih pevskih zborov Young Prague in tekmoval v kategoriji mešanih pevskih zborov. Z raznolikim programom, s poudarkom na slovenskih skladateljih, prepričljivo izvedbo obvezne  in sodobne skladbe je pokazal visoko umetniško raven in dosegel prvo mesto. Sledil je zbor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj iz Novega Sada, Srbija, in Livo youth choir iz Surabaye, Indonezija. Festival je poleg tekmovalnega dela poskrbel tudi za sproščeno druženje mladih pevk in pevcev ter z zaključno zabavo v prelepi dvorani Majakovski stkal marsikatero vez, ki ne bo pozabljena. Bogata in neprecenljiva izkušnja, ki jo priporočam vsem mladinskim zborom. In kaj je lepšega kot slišati vse slovenske zbore, povezane v skupni pesmi, ki je zadonela na praškem trgu. Nepozabno!«

Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor

Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič

 

Matjaž Vehovec (GŠ Velenje): »Poleg tekmovanja smo imeli priložnost zapeti na koncertu v čudoviti in akustični cerkvi St. Salvator v centru Prage. Za mlade pevce je bilo to lepo doživetje. Izvedli smo Malo mašo Lea Delibesa in se že na akustični vaji srečali z velikim problemom oddaljenosti orgel od zbora. Odločili smo se, da v nasprotju z ostalimi zbori izvedemo mašo kar na koru. Drugi del koncertnega programa smo tudi mi zapeli pred oltarjem. Presenečeni pa smo bili, da smo morali za 15-minutno uporabo orgel odšteti 147 €. Zlata Praga bo tudi nam ostala v lepem spominu.«

Mladinski pevski zbor Glasbene šole Velenje, zb. Matjaž Vehovec

Mladinski pevski zbor Glasbene šole Velenje, zb. Matjaž Vehovec

 

Na srečanju zborovodij in žirije je bilo spet slišati vprašanje, kako lahko mali Sloveniji uspeva ustvariti toliko odličnih zborov. Odgovor se najbrž glasi: z veliko strokovnostjo, predvsem pa predanostjo slovenskih glasbenih pedagogov, ki jim je največja nagrada pogled na srečne obraze svojih pevcev in zavest, da so jim za življenje dali zelo lepo popotnico. Mladi pevci so zapustili češko prestolnico z veliko novimi imeni v svojih »knjigah obrazov« in spomini, ki ostanejo za zmeraj.